Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva: Lapsi saab kõige paremini abistada toetades tervikuna kogu peret

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Täna tähistatakse lastekaitsepäeva, mille eesmärk on juhtida tähelepanu laste heaolule ja õigustele. Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva sõnul on oluline aidata peret tervikuna ja toetada lapsevanemaid laste kasvatamisel, töö ning pereelu ühitamisel.  

 

„Soovime, et lapsed oleksid Eestis rõõmsad, terved ja ohtude eest kaitstud. Keerulistes olukordades, mida elu oma mitmekesisuses pakub, on meie kõigi ülesanne abivajavat last märgata,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „Esmane vastutus lapse kasvatamisel on aga just vanemal. Seega peame toetama perekondi tervikuna – töö- ja pereelu paindlikul ühitamisel, keerukate olukordade ennetamisel, aga ka lahendamisel.“

Eilsel, 31. mai istungil kiitis valitsus heaks vanemapuhkuste ja –hüvitiste süsteemi muudatuste teise etapi, millega lapsevanemad, sh lapsendajad ja hoolduspered saavad võimaluse vanemahüvitist senisest oluliselt paindlikumalt kasutada ja mõlema vanema vahel jagada.

Aprillis otsustas valitsus riigi eelarvestrateegia koostamisel tagada riikliku püsirahastuse tõenduspõhistele laste ja perede programmidele: mitmedimensioonilisele pereteraapiale (MDFT) ja vanemlusprogrammile „Imelised aastad“. 

Soovime, et lapsed oleksid Eestis rõõmsad, terved ja ohtude eest kaitstud. Keerulistes olukordades, mida elu oma mitmekesisuses pakub, on meie kõigi ülesanne abivajavat last märgata.

Programm „Imelised aastad“ on mõeldud 3–8-aastaste laste vanematele, kes vajavad tuge ja soovivad õppida, kuidas laste kasvatamisega paremini toime tulla. Programmi hoiab Eestis toimivana Tervise Arengu Instituut, kelle kaudu kohalikud omavalitsused saavad koolitust lastevanematele vahendada. Mitmedimensionaalne pereteraapia aitab peresid, mille teismelistel lastel on juba tekkinud sügavamat sorti probleemid mitmes eluvaldkonnas, näiteks kooli, uimastite, õigusrikkumistega. Last ja peret toetatakse nende igapäevases keskkonnas intensiivselt kuni 6 kuu pikkuse protsessi vältel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles