Küüditamise 70. aastapäeval süüdatakse Paides 720 mälestusküünalt

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alo Aasma

Teisipäeval, 14. juunil, mil möödub 70 aastat 1941. aasta juuniküüditamisest süüdatakse Paides Murtud Rukkilille mälestuskivi juures 720 mälestusküünalt mälestamaks kõiki võõrvõimude repressioonide ohvreid.

720 mälestusküünla süütamise 14. juuni keskpäeval korraldavad üheskoos Paide linnavalitsus, Murtud Rukkilille Ühing ning MTÜ Tulipisar.


„Kutsun üles kõiki paidelasi heiskama tol päeval sinimustvalged lipud leinalippudena mälestamaks neid kümneid tuhandeid eestimaalasi, kes võõrvõimude repressioonide all kas otseselt või kaudselt kannatanud on ning tulema kell 12 Murtud Rukkilille mälestuskivi juurde, et üheskoos süüdata 720 mälestusküünalt,“ ütles Paide linnapea Kaido Ivask.


Murtud Rukkilille Ühingu juhi Enno Uibo sõnul soovib ühing juuniküüditamise 70. aastapäeva tähistada seekord just Paides, kuna just siin avati 2004. aastal skulptor Villu Rooba poolt loodud ning kõikidele represseeritutele pühendatud Murtud Rukkilille mälestuskivi ning toimust esimest korda ka üritus „Rõhutud Aegade Päev“.


Peale pärgade ja lillede asetamist ning mälestusküünalde süütamist on kõik osalejad oodatud Paide vallimäele ajakeskusesse "Wittenstein", kus linnapea Kaido Ivask tänab Murtud Rukkilille Ühingu ning MTÜ Tulipisar esindajaid ning kus inimestel on võimalus nende ühingute tegemistest täpsemalt teada saada. Ajakeskusesse on oodatud kõik inimesed ning samuti on seal võimalus tutvuda nõukogude võimu, sh küüditamist käsitlevat ekspositsiooniga.


14. juuni 1941 oli eesti rahva ajaloos üks mustemaid päevi, mil nõukogude võimud lahutasid väevõimuga kodumaast 10 000 inimest sülelastest vanuriteni. Märtsiküüditamine kaheksa aastat hiljem sundis oma kodumaalt lahkuma ning Siberiteed ette võtma aga üle 20 000 inimese.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles