Pärimusmuusika festival lööb naabermaakonnas pulsi üles

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidutsejad Viljandi pärimusmuusikafestivalil .
Pidutsejad Viljandi pärimusmuusikafestivalil . Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Neljapäeval, 28. juulil kell 13 Viljandis kaevumäel avatav XIX Viljandi pärimusmuusika festival tõotab rütmidest pakatava programmiga kokku meelitada tuhandeid muusikasõpru nii lähedalt kui kaugelt.


Festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul annab piletite ja passide eelmüük alust uskuda, et inimeste huvi Eesti suurima pärimuspeo vastu püsib ning ees seisab taas üks rahvarohke ning elamusteküllane festival. «See teeb loomulikult rõõmu, sest elujõuline festival on parimaks kinnituseks, et 1990. aastate algul ette võetud töö – tugevdada eestlaste muusikalist emakeelt – on vilja kandnud,» ütles ta. «19 aastaga on pärimusmuusika harrastajate hulk tohutult kasvanud ning me oleme saanud terve põlvkonna muusikuid, kelle jaoks pärimusmuusika on elukutse, olgu siis õpetaja või artistina.»

Seekordse pealkirja «Rütm ja pulss» vaimus püüavad festivali korraldajad rõhutada nakatava rütmilisuse tähtsust viiulil, torupillil, kandlel, lõõtsal või mõnel muul meil levinud pillil tantsuks mängides. Lisaks tutvustatakse teiste rahvaste rütmipille.
Neljapäeval Kaevumäel algaval avamisel esinevad ansamblid Paabel ja Ensemble Shanbehzadeh (Iraan). Lisaks astuvad lavale muusikud Reigo Ahven, Silver Sepp ja Toomas Ojasaar ning kümned teised tantsudest ja rütmidest tulvil noored inimesed.
Mis oleks saanud, kui trummid oleksid mujalt meile jõudnud tuhandeid aastaid tagasi? Kuidas sel juhul kõlaks reinlender või kuidas tantsitaks labajalgai? Nendele küsimuse püüavadki Reigo Ahven ja Silver Sepp avamisel vastust leida. Avamise lavastab Liisa Lilienthal.

Festivali põhiprogrammis on 70 kontserdi, millele lisanduvad kümned ülesastumised Rohelisel vabalaval ja tänavanurkadel. Eesti esinejate kõrval on esindatud India, Senegali, Iraani, Dominikaani Vabariigi, Hispaania, Suurbritannia, Venemaa, Läti, Rootsi, Norra, Taani, Belgia ja mitme teise maa muusikud.
Traditsiooniliselt on huvilised oodatud ka õpitubadesse, ööülikooli, regilaulupessa, muinasjututuppa, pillilaadale ja käsitööhoovi. Koostöös PÖFF-iga on taaskord kavas muusikafilmide programm. Täpsemalt vaata siit! (JT)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles