Prandi küla pälvis Eesti aasta küla tiitli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prandi kauaaegne külavanem Õnne Põllumets näitab aasta küla konkursi võidust tunnistust andvat aukirja, mille saavutamiseks läks tema sõnul vaja kõigi küla toetajate ühist tööd.
Prandi kauaaegne külavanem Õnne Põllumets näitab aasta küla konkursi võidust tunnistust andvat aukirja, mille saavutamiseks läks tema sõnul vaja kõigi küla toetajate ühist tööd. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmisel reedel kuulutas külaliikumine Kodukant IX maapäeva avamisel Koigi vallas asuva 48 püsielanikuga Prandi küla Eestimaa aasta küla konkursi võitjaks.

Külavanem Õnne Põllumets ütles, et enne, kui hindamiskomisjoni esimees Ene Ergma aasta küla välja kuulutas, polnud tal tiitli saamisest aimugi. «Maapäeva ülesehitus oli väga pidulik ja emotsionaalne,» lausus ta. «Mul käis tiitli väljakuulutamisel kogu külas tehtud töö peast läbi ja rõõmupisarad tulid silma nii mul kui ka tervel meie delegatsioonil.»
Pühapäeval tuli Prandi külla tiitli saamist tähistama üle 40 inimese ja üllatusena oli kohal ka ansambel Suisapäisa.
Põllumets lausus, et aasta külaks kuulutamiseni viis kõigi inimeste järjepidev koostöö. Kuigi Prandis on 48 püsielanikku, kelle hulgas on ka noori ja lapsi, võtavad küla tegevustest osa needki pered, kes on mujale kolinud.
Põllumetsa ütlust mööda on küla tegevusse panustanud iga pere. «Oleme suutnud kõiki kaasata, seega tunnevad nad, et on vajalikud,» lisas ta.
Prandi küla korrastusse on viie ja poole aastaga kulunud viis miljonit krooni (319 558,24 eurot – toim), mille laenamiseks pani Põllumets oma kodu panti nüüd juba kolmandat korda.
15. augustil algab külamaja ehituse kolmas järk, mis lõpeb novembri alguseks. Põllumets märkis, et siis on külamaja niisugune, nagu ta on seda alati ette kujutanud.

Sügiseks valmib külamaja esimese ja teise korruse vahelagi, teise korruse valgustus, samuti külasaun, puukuur, kaks terrassi, haljastus ja asfaltkate.
MTÜ Prandi Küla ja Allikad juhatuse liige Alari Peets ütles, et aasta küla konkursi võit tuli talle hea üllatusena. «See motiveerib meid edasi tegutsema, sest me ei kavatse nüüd käed rüpes istuma jääda,» lausus ta.
Peets tuli Prandi külla elama neli aastat tagasi, kui otsis endale maja Kesk-Eestisse. Selle aja jooksul on ta olnud abiks ehitusel ja heakorratöödel, ka on ta mittetulundusühingule raha laenanud.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg põhjendas Prandi aasta külaks pärgamist sealsete positiivsete inimeste ja eestvedaja Õnne Põllumetsa tegevusega. «Õnne Põllumetsa on viimastel aastatel tunnustatud erinevate tiitlitega ja ta on neid väärt,» lausus ta. «Tema võime panna inimesi oma ideedega kaasa tulema on imetlusväärne.»
Kõljalg lausus, et Prandi külal on hea asukoht ja looduslikku ilu. «Usun, et Järvamaal on ka tulevikus külasid, mis suudavad Prandi saavutust korrata,» ütles ta. «Praegu võime olla õnnelikud, et selline tunnustus sai osaks ühele meie maakonna külale.»

TEAVE

• Külaselts MTÜ Prandi Küla ja Allikad moodustati 2006. aastal ja nüüd on selles liikmeid rohkem kui külas elanikke.
• 2006. aastal puhastati külaplats võsast, tasandati maapind ja tehti korda Prandi allikate ümbrus.
• 2007. aastal ehitati külaplatsile lava koos tantsupõrandaga, plats varustati elektriga, paigaldati pingid 250 inimesele ja tehti paadisild. Prandi allikate äärde rajati 1,7 km pikkune loodusrada.
• 2008. aastal ehitati grillhoone ja parv allikajärvele.
• 2009. aastal oli külamaja ehitustööde esimene järk, mille käigus valmis 140 m² suurune palkehitis, eelmisel aastal tööd jätkusid. Külamaja valmib novembri algul.
• Külaseltsi juht Õnne Põllumets pani külamaja kolme ehitusjärgu tarvis pangast laenu saamiseks oma kodumaja panti. Kümme külaperet laenas projekti omaosaluseks veerand miljonit krooni.
Allikas: Maaleht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles