Ostjad rõõmustavad meeskassapidajaid nähes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Mugamäe sõnul sai ta kassas töötamise kiiresti selgeks, õppimisel tal probleeme ette ei tulnud.
Kevin Mugamäe sõnul sai ta kassas töötamise kiiresti selgeks, õppimisel tal probleeme ette ei tulnud. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Suve algusest on Paide Maximas kassapidajana ametis Koigi vallast pärit Sander Riisenberg (19) ja paidelane Kevin Mugamäe (19), kellele töö on meeltmööda, kuigi rahvahulk väsitab.

Sander Riisenberg kandideeris esmalt Maximasse transporditööliseks, aga kui ta valituks ei osutunud ja talle kassapidaja kohta pakuti, otsustas ta proovida.
Kassast võib läbi
käia isegi 818 ostjat
Kevin Mugamäe tahtis kohe kassapidajaks hakata. «Käisin proovipäeval ja töö osutus üllatavalt lihtsaks,» sõnas ta.
Nüüd on Sander olnud ametis peaaegu kolm ja Kevin ligi kaks kuud.
Sandri eelnevad töökogemused piirduvad ehitus- ja põllumajandusvaldkonnaga, Kevin on töötanud Paide MEKis, Katris ja OÜs Karu Auto.
Võrreldes nende töökohtadega on praegu Kevini meelest lihtsam. «Olen rahul, õppimine läks kiiresti, vaid koodide (kaalukauba hinna kood – toim) pähesaamine oli veidi keeruline,» ütles ta.
Sander märkis, et 12 tundi kassas istuda väsitab küll korralikult ära, aga siiani on kassapidajatöö talle sobinud. «Kollektiiv on meeldiv, justkui väike perekond,» ütles ta. «Naistekollektiivis töötada on lõbus ja nalja saab tihti.»
Sandri tähelepanekut mööda läheb suurema osa ostjate pilk meeskassapidajaid nähes rõõmsamaks. «Vahel ei oska nad kuidagi reageerida, aga siis naeratavad,» lausus ta. «Tuleb ette ka kordi, kui tüdrukute kassades pole kedagi, aga meil on käed-jalad tööd täis.»
Sander sõnas, et paljud kliendid löövad käsi kokku ja ütlevad: «Oi, nii kenad poisid!» Kevin lisas, et sellist suhtumist tuleb ette iga päev ja just peamiselt pensionäridelt.
Kevinile on mõni meesostja ka halvasti öelnud. «Vahel läheb ikka tuju alla, sest kassapidaja on ju esimene, kes kliendilt sõimata saab,» selgitas ta. «Kuid ma pole kade, ütlen vastu.»
«Järgmisel ostjal võib olla jälle väga rõõmus meel ja siis läheb tuju jälle lakke,» lisas Sander.
Mõnikord on probleeme purjus klientidega, kes ülbitsevad ja sõimavad, kui kassapidaja kohe mõnd tootekoodi ei tea. «Siis jooksen ja küsin koodi, kuid tagasi tulles vaadatakse mind kurja näoga,» ütles Sander.
Sandri peale on mõni ostja kurjaks saanud veel siis, kui hinnad kassas ja riiulitel erinevad. «Seda juhtub harva,» lausus ta. «Pigem on ostjad rõõmsameelsed, kui näevad, et neid teenindab meeskassapidaja.»

Kassapidajad töötavad ühel nädalal järjest viis, järgmisel kaks päeva. Ühe päeva jooksul käib Sandri andmetel kassast läbi umbes 500 klienti, kuid ühe tüdruku rekord on olnud isegi 818 inimest. «Alguses oli imelik näha nii paljusid ostjaid, kuid nüüd moodustub neist pigem ühtlane mass,» märkis Kevin.
Sander ütleb end olevat juba inimestega harjunud, ta tunneb juba ka mõne ostja ära ning teab näiteks, millist suitsu ta küsib. «Üks härrasmees on ka mu püsikunde,» lisas ta.
Teisipäevasel kampaaniaajal töötavad Sandri selgitusel kõik neli kassat ning töötajad ei saa hetkekski puhata. «Aga pühapäeviti olen lihtsalt istunud ja vaadanud, kuidas kaks inimest saalis jalutavad, kuid siis võin aidata ka kaupu välja panna,» ütles ta.
Sander tunnistas, et juhul, kui järjekorras on palju inimesi ning müüja enam järge pidada ei suuda, aitab teda laua all olev kassakell, mis kutsub kohale teise, kolmanda ja isegi neljanda müüja.
Tööpäevi täidavad
naljakad juhtumid
Kevin tunnistas, et kuigi töö on lihtne, väsitab see siiski ära. «Füüsiliselt ma ju midagi ei tee, aga istumine muudab kõik kohad valusaks,» selgitas ta. «Koju jõudes söön kõhu täis, loen arvutist tähtsamad uudised läbi ja lähen kohe magama!»
Kevinit tüütab ära ka terve päeva samade fraaside, nagu «Tere!» või «Kas teil Aitäh-kaarti on?», kordamine. Vahel käivad need laused tal ka magama minnes peast läbi.
Kevinile meeldib, et kassapidajaameti juures on tal palju vabu päevi järjest. «Siis läheme sõpradega randa, mängime võrkpalli, kuid toas küll ei istu,» lausus ta. «Meil on traditsioon, et tuleme vabal päeval teist vahetust vaatama, seega on Maxima küll ainuke pood, kus nüüd iga päev käin.»
Päeva jooksul tuleb neil ette rohkelt naljakaid juhtumeid. «Näiteks kleebivad töötajad üksteise autodele Maxima kleepse,» märkis Sander.
Praegu veel kavatseb Sander kassapidajaks jääda. «Mul võiks olla kaks isikut, et saaksin töötada nii ehitusel kui poes,» lisas ta.
Kevin soovib olla Maximas tööl kuni tasuvama ameti leidmiseni. Kassapidajana teenib ta normaaltundidega raha üle miinimumpalga. «Soovin endale jalad alla saada ja lõpuks jääda ühele töökohale pidama,» ütles ta.
Kevin näeb Maximaski võimalust karjääriredelil ülespoole ronida. «Kõik töötajad on alustanud müüjatena,» lausus ta. «Kui töö selgeks saad, võid kolme aasta pärast olla juba Maxima juhataja!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles