Järva vallas põleb raba 20 hektaril

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ennelõunal avastatud metsapõleng Valila ja Abaja küla vahel asuvas Alliku rabas laiub 20 hektaril.

Häirekeskus sai teate maastikupõlengust täna ennelõunal kell 11.27. Põlengule reageeris kogu Järvamaa ressurss, lisaks komandod Jõgevalt, Põltsamaalt ja Väike-Maarjast. Väike-Maarja ja Jõgeva päästjad võtsid kaasa ka ATV, samuti on kasutusel Paide komando UTV.

Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Kuigi metsa lähedal on talusid, mille kaevudest samuti veelisa ammutamas käidi, tuleb suurem osa kustutusveest vedada kohale kaugemalt. Kustutustöödele kaasati PPA kopter, mis jõudis sündmuspaigale kella 15.15 paiku.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits ütles, et kella 16 seisuga laiub põleng kuni 30 hektaril ja seda kustutab 48 päästjat 20 masinaga. «On moodustatud kaks tööliini, mille vahel teeb tõhusat tööd politsei- ja piirivalveameti helikopter,» lisas ta.

Kutseliste päästjate kõrval on töös ka vabatahtlikud, näiteks Järva-Jaani, Simuna ja Sõrandu vabatahtlikud. Kokku oli päästemeeskondi kolmest maakonnast.

Kui veel lõunal kostis vabatahtliku päästja Tuve Kärneri suust optimistlikumat tooni, siis pärastlõunaks oli olukord teine. «Üha hullemaks läheb. Tuule suund muutus ja tuli hakkas mööda tagumist põlenguserva meie poole liikuma,» kirjeldas ta. Kella 16.30 paiku muutiski päästeamet põlengu kõrgeima, neljanda astme väljakutseks.

Suitsusammast oli näha Tallinna-Tartu maanteelegi.
Suitsusammast oli näha Tallinna-Tartu maanteelegi. Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Õhtul, veidi enne kella 21 teatas päästeamet, et põleng laiub 20 hektaril. Kustutustöid teostatakse kolmes töölõigus ning metsas on kokku 50 kutselist ja vabatahtlikku päästjat. Vabatahtlikud päästjad on Aegviidu, Järva-Jaani, Oisu, Sõrandu ja Väätsa päästekomandodest ning kutselised päästjad Aravete, Jõgeva, Koeru, Paide, Põltsamaa, Türi ja Väike-Maarja komandodest. Metsas on töös 22 erinevat tehnikaühikut.

«Lisaks tehnikale ja päästjatele on kustutustöödele kaasatud 36 vabatahtlikku inimest ning täna rohkem inimesi appi ei vajata,» teatas päästeamet.

Järvamaa operatiivkorrapidaja, päästetööde juhi Anatoli Ivanovi sõnul on tuul vaikne, kuid vahetab aeg-ajalt suunda, ent siiski on lootust täna saada tule levikule piir peale. Tule alas ühtegi eluhoonet ei asu ning inimestele ohtu ei ole.

Ivanov ütles varem sündmuskohal viibinud Järva Teataja ajakirjanikule, et tulekahju põhjusest, olgu selleks inimtegevus või midagi muud, on veel vara rääkida. Ühe versioonina räägiti paar päeva varem välgutabamuse saanud puust, millest kõik võis alguse saada. 

Suvekuumus ja kuivus võivad tõsta tuleohtu metsades ning maastikul, seetõttu palub Päästeamet olla looduses lahtise tulega väga ettevaatlik, sest ka väiksest sädemest võib saada alguse hävitavate tagajärgedega põleng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles