Hall-kärbsenäpp – väike värvikas suvenaaber

Ingmar Muusikus
, loodusfotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingmar Muusikus

Hall-kärbsenäpp kannab nimele vastavat hallitoonilist sulekuube, lisaks puudub tal ühena vähestest laululindudest peaaegu täielikult lauluoskus. Tagasihoidliku välimuse ja ebamusikaalsuse kiuste võib teda käitumise poolest pidada üsna värvikaks tegelaseks. Hall-kärbsenäpi temperamentne putukajaht hakkab eelkõige silma maamaja hoovis ja aias, aga ka pargis ja kalmistul. Kärbseküti pesasid võib leida kõige kummalisematest paikadest. 

Igal suvel võtab üks või kaks hall-kärbsenäpi paari meie maamaja õuel pesitsemise ette. Pesakoha valivat välja emaslind, kes ilmutab olulist otsust tehes sageli muretut meelt või ehk hoopis eriliselt loomingulist leidlikkust. Hall-kärbsenäpi pesa võib leida puuriida otsast või kivimüüritise orvast, aknalaualt või redelipulgalt, seinale torgatud hobuseraualt või katuseräästa varjust. Võimalusi on palju, inimese eluaseme läheduses ilmselt rohkem kui metsas. Usaldus inimese vastu on kärbsenäpile olnud abiks kultuurmaastike võimaluste ära kasutamisel.

Meie naabritest kärbsenäppidele on mitmel korral meeldinud räästa varjus tühjana seisvad hallrästapesad, mille avar ruum enda maitse järgi rohukõrte ja samblaga ühiselt sobivaks interjööriks kujundatakse. Neli või viis muna ilmuvad pessa juuni algul, järelkurna puhul alles juuli esimeses pooles.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles