Paide mehe unistus: saada taasiseseisvumispäevaks Järvamaale 100 külgvankriga mootorratast

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
K?lgkorviga mootorrattad. T?nu Ehasalu
K?lgkorviga mootorrattad. T?nu Ehasalu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide mees korraldab vabariigi juubeliaasta täihstamiseks Eesti esimest külgkorvidega mootorrataste kokkusaamist. Toimub see 20. augustil ning eesmärk on ambitsioonikas: Paide muusika- ja teatrimaja parklasse oodatakse ei rohkem ega vähem kui 100 külgvankriga mootorratast.

 

Ettevõtmise korraldaja Tõnu Ehasalu meenutas, et saja külgvankri kokkuajamine mõlkus tal mõtetes juba kevadel. Uurinud motofoorumist teiste tsiklimeeste arvamust, sai Ehasalu aru, et huvilisi on, ja palju. „Huvi on olnud tõesti päris suur: Viljandist peaks tulema kohale kümmekond külgvankrit, tulijaid on Võrust, Hiiumaalt ja Saaremalt,“ loetles ta kaugema kandi motohuvilisi. „Ka kohalikud on asjast teadlikud. Türilt peaks tulema viis ja Paide vähemalt neli külgvankrit- tsikleid eelinfo kohaselt kogunema ikka omajagu.“

Algselt omakeskis sellist ürituste korraldamist planeerinud Tõnu Ehasalu leidis seejärel, et ettevõtmine võiks olla ka suurem. Nii on ta sotsiaalmeediasse loonud vastava ürituse, printinud välja faiereid, mida siis ka motoüritusel huvilistele jaganud.

Olgu öeldud, et Tõnu Ehasalu enda kodugaraažis on ka paar külgvankrit. Kahe masinaga on ta kindlasti ka augustikuisel ettevõtmisel esindatud.

Kõik tsiklid kolmel rattas Paidesse ise kohale ei sõida. Osad tuuakse kohale ka treileriga. „Erilisi masinaid on tulemas, näiteks peaks Paides nägema külgvankrit, mille korvi kohale on ehitatud baarinurk,“ avaldas Ehasalu. „Üheks unikaalseimaks isendiks on 1939. aastast pärit NSU. Selle, musta numbri väärilise külgvankri taastamine lõppes alles sel kevadel.“

Tõnu Ehasalu teada polegi Eestis varem külkade kokkutulekuid tehtud. Ta pakkus, et Eestis võib toimivaid külgvankreid liiklemas olla 150 ringis ehk tema ambitsioon, saada 100 tsiklik kokku, on päris suur.

Olgu öeldud, et Tõnu Ehasalu enda kodugaraažis on ka paar külgvankrit. Kahe masinaga on ta kindlasti ka augustikuisel ettevõtmisel esindatud. Võibolla ka kolmega. „Eesmärgiks on masinaid kokku saada sada, kuid kui tuleb ka poolsada külgvankrit kokku, siis olen ma ka sellega rahul.“

Külgvankrid ja nende omanikud hakkavad kogunema keskpäevast Paide muusika- ja teatrimaja parklasse. Kl 13 on näitus. Kl 14st starditakse paraadsõidule marsruudil Paide-Väätsa-Türi (raudteejaama juures keeratakse ümber) ja tagasi Paidesse. Paides suundutakse Paide vallimäele ajarännakule.

Kohale on oodatud kõik huvilised. (JT)

TÕNU EHSALU

Järva Teataja on ka varasemalt Tõhu Ehasalust kirjutanud. Tema peres kasvab neli last. Sama palju on tal külgvankriga mootorrattaid, mis ta viimasel paaril aastal on kodugaraažis uuele elule aidanud ning mis nüüd mõõdavad tunnustavate pilkude ja ülestõstetud pöialde saatel maanteelinti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles