Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Neljapäeval avas Paide realiseerimiskeskus uksed uutes ruumides Rüütli 9 ärihoones. Kaupluse juhataja Aidi Kondas ütles, et see on oluline sündmus, sest palju siis Paides ikka neid poode on, mis ennast laiendavad.
 
* Pole tavapärane, et publik viiakse etendust vaatama lavalaudade alla. Samuti pole tavapärane, et kümmekond minutit polegi võimalik etendust silmaga näha, vaid see ärkab pilkases pimeduses ellu vaataja peas tema kujutlusvõime ja näitleja jutu koosmõjul. Neljapäeva õhtul Paide muusika- ja teatrimajas esietendunud Kirill Havanski monolavastus «Koletis» pakkus poolesajale inimesele põneva elamuse nii silma ja kõrvaga tajutavalt kui ka tunnetuslikult. Kasutusel on erisugused mõneti ootamatud ja teatri kontekstis ebatraditsioonilised tehnilised võtted, mis toovad väikeses intiimses ruumis näitleja publikule harjumuspäratult lähedale.
 
* Järgmisel teisipäeval kell 11–16 on Türi vallas tavapäraseks liikuseks suletud Poaka sild. Põhjus on selles, et maanteeamet teeb seal raskeveokitega koormuskatseid. Poaka silda katsetatakse liikuva koormusega. See tähendab, et sillale sõidab katse jooksu eri aegadel 44-, 52- ja 60tonnise raskusega veok, mille koormaks on palgid.
 
* Kohver hädavajalikuga näpu otsas, kohalikust keelest selged vaid sõnad bonjour ja merci ning hinges teadmatus, mis võõras kultuuriruumis iga päev elades ees ootab. Just nõnda algas möödunud sügis Imaverest pärit tudengile Margit Kattaile Prantsuse väikelinnas Marmande'is.
 
* Nädal tagasi andis Järva-Jaanis asuv Saagu Valguse kauplus teada, et annetusi on nõnda palju, et uusi asju praegu vastu ei võta, kuid vägagi on oodatud vabatahtlikud appi neid sortima. Kolm päeva hiljem kõrvalruumi astudes saab kiiresti selgeks, kui hädasti abikäsi vaja on: kaste annetustega oli sõna otseses mõttes maast laeni. Suurema aja toimetab keskuse juhataja Triin Tali poes üksinda.
 
* Ka järvalaste seas leidub inimesi, kes peavad lugu vabadusest reisida kuhu tahes ja millal tahes ning teevad seda teo kombel kodu kaasa vedades. Järva-Jaani mees Rein Köstril jäi mõte kunagi endale autokaravan soetada kuklasse tiksuma ligi 25 aasta tagusest ajast, mil ta külastas Soomes kunagist sõprusvalda Kälviät. «Nägin, et seal reisisid kõik karavanidega ringi. See tegi kadedaks, sest meil selliseid sõidukeid siis veel eriti polnud,» sõnas ta.
 
* Ehk teate kultusfilmi «Forrest Gump», kus Tom Hanksi kehastatud peategelane võttis kätte ja läks jooksma. Lihtsalt niisama, ilma mingi põhjuseta. Ühel päeval. Tõusis kiiktoolist, pani nokamütsi pähe ja läks. Mitte keegi ei uskunud, et mehe tegude taga polnud mingit suuremat eesmärki või mõtet. Mitte keegi ei saanud aru, et Forrestit ajendas liikuma üksnes jooksusoov. See lugu pole filmikangelastest. See räägib Paide ettevõtjast Gert Kullist (37), kes Järva Teataja sporditeadlikumale lugejale võiks olla tuntud pigem ralliautoroolist. Ühel hetkel võttis ka Gert kätte ja läks jooksma. Lihtsalt niisama, ilma mingi põhjuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles