Sada aastat emakeelset gümnaasiumiharidust Järvamaal

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järvamaa muuseumi kogu

 Esmaspäeval, 24. septembril kell 13 avab Järvamaa muuseum näituse „Mäletad, sõber, aegu veel sa...“. 

Põnev väljapanek on pühendatud saja aasta möödumisele emakeelse gümnaasiumihariduse algusest Järvamaal, annab teada muuseumi teadusjuht Ründo Mülts.  Maakonna gümnaasiumihariduse eelkäija on 1909. aastal asutatud vene õppekeelega Paide tütarlaste gümnaasium, mis 1918. aastal muutus täielikult eestikeelseks.

1918. aasta sügisel muudeti senine Paide kõrgem algkool Paide poeglaste reaalgümnaasiumiks. Sellega loodi Järvamaal sada aastat tagasi tüdrukutele ja poistele võrdsed võimalused gümnaasiumihariduse omandamiseks. SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumi, haridusasutuste ning erakollektsionääride varasalvest on nähtavale toodud põnevad koolitarbed, fotod ja esemed, mis annavad sissevaate maakonnakeskuse hariduselust viimase saja aasta jooksul. Näitusel on väljas ka Paide hariduselus olulist rolli omanud meeste Carl Gotthard Hammerbeckile ja Hillar Hanssoole kuulunud esemeid.

Põnev väljapanek jääb avatuks kuni 7. märtsini 2019. 

Näitusele lisaks pakub muuseum õpilastele, õpetajatele ja koolieelikutele muuseumitundi „Koolipäev 100 aastat tagasi“. Praktiliste tegevuste näitel saavad osalejad teada, kuidas sada aastat tagasi õpiti (sule ja krihvliga kirjutamise, rehkendamise, veerimise ja turnimise/meisterdamise algõpetuse näitel), ülevaate koolioludest ning koolmeistri juhatusel viisidest, kuidas motiveeriti saja aasta taguses koolis õpilasi õppima.  Muuseumitundi saab kinni panna telefonil 5668 2165.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles