Ettevõtjad taotlevad maamajanduse mitmekesistamiseks 23 miljoni eurot toetust

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Panther Media/Scanpix

Eelmisel nädalal lõppes maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetuse kolmas taotlusvoor. 286 ettevõtjat soovivad PRIA vahendusel toetusteks saada kokku 22 965 447 eurot.

 

Maaelu arengukavast rahastatava toetuse tänavune eelarve on 17 miljonit eurot, mis jaguneb kahe sihtgrupi vahel: 7 mln põllumajandussektori, sh avaliku sektori põllumajandusettevõtetele ning 10 mln muude tegevusalade ettevõtjatele. Toetust saab mitmesugusteks erinevateks investeeringuteks, mis elavdavad maapiirkondades ettevõtlust väljaspool traditsioonilist põllumajandustootmist.

Kokku laekus põllumajandusettevõtetelt 91 taotlust 8 120 347 euro saamiseks, mittepõllumajandusettevõtetelt 195 taotlust 14 845 100 euro saamiseks. Kuna toetuse-soove on eelarvest rohkem, otsustatakse toetuste määramine nõuetekohaste taotluste paremusjärjestuse alusel. Taotlusi hinnatakse määruses sätestatud hindamiskriteeriumide põhjal.

Käesolevast meetmest on võimalik toetust saada väga erinevateks kulutusteks. 79 ettevõtjat küsivad  toetust päikesepaneelide jaoks, et toota taastuvenergiat. Samas sooviti toetust näiteks kahe hooldekodu ja ühe rändkaupluse jaoks.

PRIA arendusbüroo peaspetsialist Marje Leppiku sõnul selgus juba esmasel päikesepaneelide kohta esitatud taotlustega tutvumisel, et vähemalt paarikümnes taotluses on vigu ja puudusi.

PRIA arendusbüroo peaspetsialist Marje Leppiku sõnul selgus juba esmasel päikesepaneelide kohta esitatud taotlustega tutvumisel, et vähemalt paarikümnes taotluses on vigu ja puudusi. „Paljud päikesepaneelide investeeringu kavandajad on oma taotluse vormistanud seadmete soetamise ja paigaldamise kohta, tulnuks aga esitada kui ehitiste jaoks. Sisuline erinevus on suur – ehitistega seoses tuleb esitada hulk ehitusseadustikus nõutud dokumente, mida seadmete jaoks toetuse taotlemisel pole vaja,“ selgitas Leppik.

PRIA on teadlik päikesepaneelide abil elektrienergiat toota kavandajate vajadusest aasta lõpuks paneelid juba kasutusse võtta, et edaspidi oleks võimalik saada taastuvenergia tootmise toetust. PRIA püüab päikesepaneelide jaoks toetuse soovijatele otsused valmis saada nii ruttu kui võimalik. Palju sõltub ka sellest, kas taotlejad suudavad meie järelepärimistele kiiresti vastata, sealhulgas hankida puuduolevad ehitusdokumendid.

Otsuste kinnitamise lõplik tähtaeg on 8. veebruar 2019, kuid projektide elluviimisega võivad ettevõtjad alustada kohe taotluse esitamisele järgneval päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles