Tormi eel tasub aed kolast tühjaks teha

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Olustvere allee lehtpuud on vanaks jäänud ja igal aastal räsib neid torm, on maanteeamet otsustanud liiklusele ohtlikud puud maha võtta.
Et Olustvere allee lehtpuud on vanaks jäänud ja igal aastal räsib neid torm, on maanteeamet otsustanud liiklusele ohtlikud puud maha võtta. Foto: Kenno Soo

Möödunud nädalal Eestis möllanud torm tekitas PZU kindlustuse klientidele omajagu tüli ning reedese seisuga oli PZU-le raporteeritud 14-st juhtumist, mille kahjude kogusumma ületas 50 tuhat eurot. Kuna käesoleva nädala lõpuks on taas oodata tormituuli, jagab kindlustusselts nõuandeid, kuidas  maandada kahjude tekkimise riske nii enda kui ka oma naabrite jaoks.

 

Möödunud nädala tormis kannatasid nii majad, autod, kasvuhooned, aga ka batuudid ja muruniiduk. „Tormituulega langenud puuoksad lõhkusid autosid, aga ühel juhul purustasid ka robotmuruniiduki. Veel lõhkus torm majauksi, ning ühel juhul teatati koguni murdunud korstnast,“ tõi PZU varakahjude grupi juht Marge Habakukk näiteid tormikahjudest. Suurematest kahjudest tõi Habakukk esile puu kukkumise autole ning lisaks lõhkus murdunud puu ka ühe kortermaja akna. „Kahjude kogusumma täpsustamine alles käib aga ilmselt ulatuvad need üle 50 tuhande euro,“ lisab Habakukk.

PZU Kindlustus soovitab kahjude ennetamiseks kontrollida, ega koduaias pole lahtiseid esemeid, mis võiksid tugeva tuulega lendu tõusta ning hooneid ja muud vara kahjustada. „Eelmine torm lennutas ringi omajagu batuute ning nii enda akende kui ka heanaaberlike suhete huvides oleks ehk mõistlikum batuudid ja aiamööbel talvehooajaks kindlasse kohta panna,“ ütles Habakukk. Veel on tormikahjusid võimalik vältida lõigates puudelt sellised oksad, mis tormituulega võivad murduda ning oma auto parkida võimalusel auto suurtest puudest pisut eemale.

PZU Kindlustus soovitab kahjude ennetamiseks kontrollida, ega koduaias pole lahtiseid esemeid, mis võiksid tugeva tuulega lendu tõusta ning hooneid ja muud vara kahjustada.

Habakukk rõhutas, et oluline on kontrollida enne kodust lahkumist, kas kõik uksed ja aknad on kindalt kinni: „kahjujuhtumid, kus tuul on lõhkunud praokil ukse või aknast sisse tulnud vesi rikkunud mööbli või siseviimistluse pole selliste tormide puhul üldse harvad.“ Lõpetuseks meenutas Habakukk, et kõige olulisem on muidugi hoida oma tervist ning turvalisuse mõttes võiksid inimesed tormiga püsida pigem siseruumides, sest puuoksad ja muud lendavad objektid ei kujuta endast ohtu ainult autodele ja majadele vaid ka inimeste kõige hinnalisemale varale – tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles