Paide teater mängib viimast korda Shakespeare'i võimutragöödiat

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia
lavakunstikooli 28.lend W. Shakespeare Richard3 Paides
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 28.lend W. Shakespeare Richard3 Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kevadel esietendunud Paide teatri lavastus «Richard³» pälvis palju tähelepanu ja head tagasisidet, mistõttu otsustas teater suursuguse poliittrilleri veel täna ja homme viimast korda muusika- ja teatrimajas lavale tuua.

Shakespeare kirjutas tragöödia «Kuningas Richard Kolmas» 1592. aastal kuningakoja tellimusel – lihtsalt selleks, et näidata Tudorite dünastia moraalset üleolekut eelkäijaist. Neli sajandit on möödas, kõik on muutunud ja midagi pole muutunud. Ikka kütkestab Richard vaheda meele ja sõnaosavusega, ikka ehmatab inimene, kui märkab, mis mees see on, kellele ta nii andunult kaasa elab. Tundub, nagu poleks Richard sugugi Bosworthi lahingus langenud, vaid naeratab igal õhtul «Aktuaalse kaamera» ekraanil või hommikuse ajalehe esikaanel.

Paide teatri juht Harri Ausmaa ütles, et saali oodatakse igas vanuses ja erinevate taustteadmistega inimesi. «Kevadel saadud tagasiside näitas, et lavastust on põnev vaadata nii neil, kes Shakespeare'i tükiga juba tuttavad, kui ka neil, kes klassikaga varem kokku puutunud ei ole,» ütles ta. «Samuti ei saa mainimata jätta, et võimuteemade puudutamine enne kevadisi riigikogu valimisi tundub samuti intrigeeriv.»

Lisaks Paide teatri trupile teevad lavastuses kaasa külalisnäitlejad. Laval on Ene Järvis, Ingrid Margus, Steffi Pähn ning Paide Teatrist Joosep Uus, Johannes Richard Sepping, Ursel Tilk. Videopildis ilmub lavale nõiduslik Anne Türnpu. 

«Richard³» lavastaja on Jan Teevet, kunstnik Freda Purik, valguskunstnik Karolin Tamm, videokunstnik Maria Elizaveta Roosalu, helikujunduse looja Kirill Havanski, mõttetugi Oliver Issak.

Paide teatris saab sel sügisel näha nelja lavastust. Lisaks septembris esietendunud monolavastusele «Koletis» ning oktoobris mängitavale Shakespeare'i kuningatragöödiale, tuuakse novembris välja teatri trupi avalavastus «Kaitseala» ning detsembris kohtutakse noorema publikuga jõululavastuses «Õlest mees õue all». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles