Uus võrkpalliklubi paneb lootuse noortele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMsport/Järvamaa võrkpallivõistkond (valgemustas) on alustanud esiliigahooaega kahe kaotusega. Võrkpallinäljas publikut see asjaolu kohutanud ei ole.
IMsport/Järvamaa võrkpallivõistkond (valgemustas) on alustanud esiliigahooaega kahe kaotusega. Võrkpallinäljas publikut see asjaolu kohutanud ei ole. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Meeste võrkpalli esiliigas debüüthooaega alustanud IMsport/Järvamaa esmaeesmärk on lasta noortel mängida. Kui sellega kaasnevad üksnes kaotused, siis kaasnegu.

IMsport/Järvamaa peatreener Ilmar Mõttus sõnas, et kaks esimest mängu on läinud nii, nagu oligi arvata. «Arvasin, et poistel käsi natukene väriseb ja teadsin, et enamik esiliiga meeskondadest on meile väga tugevad,» ütles ta. «Naljamehi seal väga ei ole.»

Noored lähevad kogenutega segamini

Esimeses mängus jäi IMsport/Järvamaa 1:3 (18:25, 7:25, 25:17, 26:28) alla Tallinna Ülikoolile ning eelmisel reedel tuli vastu võtta 0:3 kaotus (15:25, 14:25, 17:25) BMF/Rakvere VKlt.

Ilmar Mõttus sõnas, et esimene mäng oli teisega võrreldes punktide poolest kindlasti parem, kuid tema hinnangul oli mängupilt parem just teises kohtumises.

Ilmar Mõttus sõnas, et esimene mäng oli teisega võrreldes punktide poolest kindlasti parem, kuid tema hinnangul oli mängupilt parem just teises kohtumises.

«Kes mida näha tahab. Jah, numbrid näitasid hävingut, kuid pilt oli minule kui treenerile teises mängus kindlasti parem,» selgitas ta. «Seda näitas ilmekalt ka statistika. Lihtsalt teises mängus ei saadud rünnakuga hakkama ja oligi kõik. Vastaspool näitas kõrgliiga kogemusega mängijatega meile kõrgklassist kaitsemängu.»

IMsport/Järvamaa abitreener Villi Vantsi hindas kahe mängu kokkuvõttes, et võistkonnal on läinud ootustest paremini. «Teadsin meeskonna taset ja mängijate võimeid, seetõttu olin pessimistlikum,» ütles ta.

Vantsi lisas, et on tulnud küll kaks kindlat kaotust, kuid mõlemad eeldatavatele liidritele. «Pallisaalis on mängu olnud siiski küllalt. Noored on mänginud oma võimed välja ja nad lähevad paremaks,» lausus ta. «See ei pruugi alati nii olla, tavaliselt rabistatakse rohkem ja ka ärakukkumisi on rohkem.»

Esiliigale ja sealsetele vastastele mõeldes märkis Vantsi, et iga võit on IMsport/Järvamaa võistkonnale debüüthooajal suureks saavutuseks. «Eeldan, et võite võiks hooaja jooksul olla kaks-kolm, praegune seis lihtsalt on selline,» sõnas ta.

Ilmar Mõttus meenutas oma suvist väljaütlemist, et ta on nõus isegi sellega, kui ei tule ühtegi võitu, aga, nagu ikka, isu kasvab ajas. «Selge on see, et ükski võit ei tule kergelt, seda on näidanud kaks esimest mängu,» lisas ta.

Mõttus rõhutas, et peaeesmärk on anda noortele mänguaega.

Villi Vantsi selgitusel on võistkond pandud kokku nii, et väljakul oleks kindlasti vähemalt kolm noormängijat. «Kogenud mängijate kõrval ei lagune nende mäng siis niivõrd ära,» põhjendas ta. «Siiani oleme sellest lähtunud ja püüame nii ka edasi minna.»

Vantsi märkis, et võistkond ei ole üles ehitatud võidule, vaid maksimaalse arvu mängijate kaasamisele. «Praeguse mängupildi järgi rohkem kui kolme noort väljakule panna ka ei saaks,» lisas ta.

IMsport/Järvamaa täita on maakonna spordielus suur tühimik, täpsemalt öeldes kõik see, mis tekkis meistriliigas mänginud Järvamaa võrkpalliklubi lõpuga.

Viimasel kõrgliigaaastal polnud võrkpallurid esindatud ka esiliigas (seal tegi aastaid tegusid Villi Vantsi juhendatav Paide/Türi/Väätsa meeskond – toim).

Villi Vantsi on seda meelt, et praegune olukord on võrkpalli kui spordiala ellujäämise suhtes kindlasti parem kui üldse mitte Eesti meistrivõistlustel meeskonnaga mitte väljas olla.

«Kurb kogemus on võtta Viljandist. Neil kadus kümmekond aastat tagasi meistriliigaklubi ära ning praegu ei ole neil üldse mingit võistkonda ega paista ka, et see võiks kuskilt tulla,» lausus ta. «Selline auku kukkumine avaldab mõju ka noortevõrkpallile. Viljandis on see poiste puhul praegu olematu.»

Vantsi märkis veel, et noortel ei ole tihti huvi. Nad saavutavad teatud taseme, aga kui neid ei ole koolipoistena kuhugi meeskonda lülitatud, siis see huvi ja tihti ka ala hääbub. «See oleks võrkpalli surm,» ütles ta. «Meil on vähemalt võistkond olemas. Meie noored on sellises vanuses, et IMsport/Järvamaa võistkonnas peaksid saama mängida veel kaks ja kolm hooaega.»

Tühimik tuleb täita

Vantsi hinnangul on see hüppelaud, kus kogenud mängijad praegu rohkemal, edaspidi vahest vähemal määral kõrvalt aitavad. «Nii oleme ka võistkonnana elujõulised,» lisas ta.

Ilmar Mõttus on seda meelt, et kui ta IMsport/Järvamaa meeskonda loodud ei oleks, oleks see tähendanud Järvamaa võrkpallile kabelimatsu. «Noorte koorekihi võtab ära jalgpall, siis korvpall. Et võrkpall on neist pallimängudest oma ülesehituselt raudselt kõige raskem, siis ka noori trenni meelitada on raske,» arutles ta. «Jah, kui meeskonda poleks, siis eks Piret Reinfeld oleks Paides oma trenni edasi teinud, samamoodi Villi Vantsi Türil ja mina Väätsal, kuid õiget väljundit noortele poleks olnud.»

Mõttus ütles, et tal oleks väga hea meel, kui Järvamaale tuleks mõni võrkpallitreener juurde ja kui lastevanemad julgemalt oma võsukesi võrkpalli mängima paneksid. «IMsport/Järvamaa trennides on meid 20 ringis, vanad ja noored segamini,» lausus ta. «Kui järgmisel aastal tuleks üks-kaks noort juurde, oleks super. Ega rohkem ma neid kusagilt tulemas näe.»

Esiliigas on IMsport/Järvamaa meeskonnal ees ühest võõra ja ühest koduväljaku mängust koosnevad nädalavahetused.

Põhiturniiril mängivad kõik võistkonnad, keda on tänavu esiliigas 12, üksteisega kaks korda läbi, korra kodus ja korra võõrsil.

Senise kahe kaotusega on IMsport/Järvamaa turniiritabelis kümnendal kohal.

Ilmar Mõttus ennustas, et kõik mängud on neile rasked. «Ees ootavad meeskonnad, kus on nii tulevikutähti kui ka äsja kõrgliigas mängimise lõpetanud mehi. Nende tase on kahtlemata meist parem,» põhjendas ta. Mõttus tõi näiteks viimase vastase Rakvere. «Meie vastas olid minu trennikaaslased kõrgliigaaegadest. Meil seevastu on mehi, kes pole elu sees ei rahva- ega esiliigat mänginud,» lausus ta.

Kui väljakule on kogenud mängijate kõrvale panna üks-kaks noort, siis kogenud mängijad peidavad Mõttuse selgitusel noorte vead kergelt ära. «Meil on noori väljakul rohkem ja vigu tulebki sealt rohkem – see kõik käib asja juurde,» sõnas ta.

AJAKAVA

3. november

Kl 13 Kohila spordihallis LotusTimber/Neemeco SK vastu.

4. november

Kl 12 Väätsa tervisekompleksis Võru VK/Werro vastu.

Teavet jagab ka IMsport/Järvamaa võistkonna Facebooki lehekülg.

Allikas: www.volley.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles