Riigikogulasest abipolitseiniku öise patrulli tagajärg: marraskil jalg ja paistes käsi (7)

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abipolitseinik. Foto on illustratiivne.
Abipolitseinik. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu liige Jaak Madison, kes kuulub ka abipolitseinike ridadesse, kirjeldas oma Facebooki seinal üht öises patrullis kogetud vahejuhtumit, kus aitas kiirabil rahustada kanepiuimas ja enesetapumõtetega agressiivselt käitunud inimest. Sama juhtumi näitel põhjendas Madison ka, miks ta ei poolda kanepi legaliseerimist.

«Täna sai minus veelgi enam kinnitust, et kõik mängud mõtetega kanepi legaliseerimisest on ohtlikumad, kui meist enamik teadvustab.

Kirjeldan lühidalt siis põhjust.

Olin täna patrullis. Hommikul kl 7.30 kuni 19.30. Muidu tore, nagu alati. Tuleb väljakutse, et kiirabil on vaja kiiresti abi seoses väga agressiivse isikuga. Isik on kortermaja aknal ja ähvardab alla hüpata. Isik on totaalses psühhootilises seisundis. Ei saa aru midagi ajast, kohast ega toimuvast. Tema kinnipidamisel avaldab tugevat vastupanu, kus jõud on viisakalt öeldes metsik. Valutunne puudub. Reageering erivahenditele pea olematu. Täielikus hullumeelses seisundis.

See on nagu Vene rulett, mida mängides kunagi ei tea, kas läheb hästi või ei vea.

Mis on põhjus? Teadaolevalt suure tõenäosusega ainete tarvitamine pikaaegselt, üheks ainetest kanep. Pikaaegne tarvitamine tähendab hetkel aastaid. Aastaid erinevaid aineid, kuid läbiv on olnud kanep.

Tõestatud on, et kanep võib olenevalt isikust valla päästa skisofreenia või muud psühhootilised haigused. See on nagu Vene rulett, mida mängides kunagi ei tea, kas läheb hästi või ei vea. Sellel noorel mehel nii hästi ei ole läinud. Paraku on rikutud kogu elu ja kui ehk ise ei saagi sellest probleemist nii hästi aru, siis kannatavad kõik lähedased.

Alkoholism on samuti jube, kuid alkohoolik tapab oma maksa, mitte kesknärvisüsteemi. Alkohoolik võib minna agressiivseks ja osutada vastupanu, kuid ta vähemalt reageerib valule ja tal puudub metsik hüsteeriline jõud.

Ma tean, et ühiskonna enamus ei toeta kanepi legaliseerimist ja õigesti teevad. Paraku on tihti kombeks teatud huvigruppidel vaikselt, kuid kindlalt oma eesmärgi poole püüelda. Sestap ongi vajalik pidevalt meelde tuletada, mida see tegelikult tähendab ja mida võib kaasa tuua aine legaliseerimine, mis suurendaks selliste isikute arvu ühiskonnas. Ma arvan, et meist keegi ei soovi seda.

Mul küll tänasest vasak jalg on marraskil, parem käsi paistes ja veidi valutab, kuid see läheb peagi üle. Skisofreenia ja arukaotus aga jäävad. Tõenäoliselt igaveseks. Pole just eriti ilus,» kirjutab Madisson.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles