Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Küllap on lugejad märganud, et päikeseenergiat püüdvaid elektrijaamu tekib nagu seeni pärast vihma. Nüüd on selle uuenduse üle põhjust rõõmustada ka paidelastel, sest peagi hakkab linnas tööle esimene päikeseelektrijaam. Kui võhiku silm ei taba linna serva rajatava tulevase elektrijaama territooriumil tegutsemisest ühtegi märki, siis ometi plaanib Enefit Green ettevalmistustöödega valmis saada juba detsembri keskpaigaks. Energiat saab uuest jaamast 50 keskmist majapidamist.

*Esmaspäeval istus koos komisjon, kes luges kokku Türi valla tänavuse kaasava eelarve kavanditele antud hääled ja pikalt ei vaielnud: Käru kogukond oli teinud korralikku tööd ja oli võidu auga ära teeninud. Kümne hääletusele pääsenud projekti hulgas pälvis Käru rahva mängu- ja spordiväljak teiste ees seljavõidu: 974 hääletanust 262 eelistas Käru kavandit. Türi vallavanema abi Elar Hiis on Käru elanik ning kõnealuse mängu- ja spordiväljaku seisuga hästi kursis. «Omal ajal on see veel mu oma kirjutatud projektidega tehtud, aga siis ei saanud me päris kõike, mida tahtsime, raha sai otsa,» selgitas ta. «Praegu on seal küll midagi olemas, aga peamiselt mõeldud väiksematele lastele, kes seal ronivad ja turnivad.» Nüüd saab täide viia need unistused, millest on juba mitu aastat mõeldud: rularamp, välipinksilaud ja parkuur.

*Nädala algul sai türilased imestada, miks kuuske juba enne mardipäeva jõuluehtesse sätitakse. Türi Halduse energeetiku Urve Meeritsa selgitusel oli põhjus puht praktiline: õues olid parajad miinuskraadid ning maapind kuuse ümber külmunud. See aga on oluline, sest vastasel juhul jääks tõstuk, millelt töömehed puule valguskette paigaldavad, pehmesse pinnasesse kinni ja rikuks selle ära. Tänavused jõulud toovad nii Türile kui Paidesse jõuluilu juurde, kuid selle täies hiilguses nägemisega tuleb siiski advendiajani veel kannatada.

*Suvel paidelastes palju nurinat esile kutsunud Järvamaa kutsehariduskeskuse söökla ja Liisu söögitoa sulgemine pani lõunastajad uusi kohti otsima. Kahe kuuga on olukord Paide toitlustuses ühtlustunud ja sööjate suuremat hulka on märganud peaaegu kõik asutused. Kõige suuremat kasu on muutusest lõiganud siiski Maksimarketi kohvik. Hinnanguliselt umbes pooled lemmikkohast ilma jäänud sööjatest on valinud just selle taskukohase ja meelepärase kohviku. Aga lõunasel ajal märkavad suuremat liikumist ka mitmed teised Paide söögikohad ning osa sööjaid pakib end lõuna eel ka autodesse ning sõidab sööma Mäosse või Väätsale.

*Reedesel hingedepäeval süüdatakse kalmistutel ja kodudes küünlaid. Kellele riitust vaja on, lahkunutele või elavatele? Energomees Kalju Paldis selgitab, et pigem on see meie pühalik komme tuletada meelde neid, kes on meie kõrvalt lahkunud. Kui lahkunust räägitakse, siis mina pärast seda lehvitan taeva avarustesse ja kinnitan, et minuga on kõik hästi. Hinged ikka käivad vahel kodus. Lisaks põlevale küünlale pange hingedele tükike magusat ja klaas vett. Neil on janu ja nad armastavad magusat, kuigi nad ei tarbi seda mateeriana, vaid omastavad vajaliku energiaväljast, nii-öelda eeterlikult. Kui lähete surnuaeda, siis enne surnuaia väravast väljumist keerake nägu veel kord kalmistu poole ja öelge: «Kõik vaimud, kes te olete siin, jääge siia aega ja ruumi.» Seejärel liikuge paar sammu selg ees, et nad teist saaksid eemalduda. Siis te ei võta neid nii-öelda kogemata endaga kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles