Järvamaa mardipidu toimub Albu rahvamajas

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murtud südametega konutasid oma linnapea poolt hüljatud ja reedetud mardid meeri ukse taga. 

Ants Liigus
Murtud südametega konutasid oma linnapea poolt hüljatud ja reedetud mardid meeri ukse taga. Ants Liigus Foto: parnupostimees.ee

9. novembril hakkavad taas ringi jooksma mardisandid. Sellel aastal on see eriti tore, sest käimas on üle-eestiline mardisandijooksmine “Hakkame santima!",  ja reedel toimuvad üle Eesti ka mardipeod. Järvamaa mardipidu toimub Albus.

 

 Tantsud martidega toimub Albu Rahvamajas kell 9. novembril kell 19.00- 22.00. Üllatuse toob eriline väliskülaline, Itaaliast Sardiiniast  pärit meeste folklooriansambel „Boes and Merdules“. Esinevad ka  “Meite lapse pillitoa” õpilased, muusikat teevad ansambel “Simmeldajad” ja “Kromkapunt” Albust.

Üle-eestilise sanditamisaktsiooni „Hakkame santima! käigus on juba toimunud sanditamiskombestikku tutvustavad koolitused, pärimuspeod. Laupäeval on Tartus tulemas rahvusvaheline sanditamiskombestikku avav konverents „Ukselt uksele, ajast aega“ ja pühapäeval Eesti Rahva Muuseumis suur tasuta kontsert ja perepäev.

 „Hakkame santima!“ üleriigilist mardisandijooksmist veab eest Eesti Folkloorinõukogu koos Rahvakultuuri Keskusega ning see on osa Euroopa kultuuripärandi aasta sündmustest ning on ellu kutsutud selleks, et säiliksid meie enda mitmekesised sanditamistraditsioonid just perede, noorte ja teiste inimeste elavas kasutuses.

Üle-eestilise sanditamisaktsiooni „Hakkame santima! käigus on juba toimunud sanditamiskombestikku tutvustavad koolitused, pärimuspeod.

Sanditamisfestivali raames toimub ka kogumiskonkurss „Märka marti!“,  oodatud on fotod, lühifilmid ja lood eestimaalaste kohalikust elavast maskeerimis- ja sanditamiskombestikust nagu mardi- ja kadrisandis käimine, sokujooksmine aastavahetusel, jõulu- ja vastlasandid. Lisaks on oodatud vanad fotod sealhulgas ka mitte enam elavas kasutuses olevast sanditamisest nagu näiteks hingesandid või sokujooksmine jõulude ajal. Töid saab esitada 5. Detsembrini Euroopa kultuuripärandiaasta kodulehel www.parandiaasta.ee asuva „Märka marti“ kogumisvormi kaudu.

JÄRVAMAA MARDIPÄEVAÜRITUSI

9. novembril hakatakse santima kell 11:00 Albu mõisas, kell 12:00 Aravete Keskkoolis ja kell 14:00 Koeru Hooldekeskuses (kontserdid on tasuta!)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles