Kultuuritemplis avatakse Paidest pärit kunstniku isikunäitus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PAMT

21. novembril kell 18 avatakse Paide muusika- ja teatrimajas Mihkel Ilusa EV100 kunstiprogrammi kuuluv näitus „Puu süü“. Näitus jääb üles kuni 31. jaanuarini 2019.

Paidest pärit Mihkel Ilusa isikunäitus tegeleb sügavuti Eesti metsade seisundiga. „Metsa võib julgelt pidada üheks olulisemaks eestlaste olemasolu garandiks ja identiteedi vormijaks. Parafraseerides Valdur Mikitat tema teoses „Lingvistiline mets“, on mets ja sood puhverdanud siinseid kultuurimuutusi, need on päästnud vallutusretkede, taudide ja lausristiusustamise eest, tänu metsale säilis metsik, animistlik mõttelaad,“ ütles Mihkel Ilus.

Kunstnik kujutab puutüvede pikilõikeid, mis on saavutatud vana käsitöötehnika aaderdusega. Ta kasutab aaderduskamme, mida ta linoollõikes käsitööna valmistab. Isetehtud aaderduskammid võimaldavad valida sobiva puusüü mustri, luua näilisi oksakohti ja muid iseärasusi ning määrata kammi laiusega jäljendatava tüve jämedus, mis on teose kontseptuaalsest vaatenurgast oluline ja kõnekas, viidates metsade puutumatusele, raieküpsuse astmele ning muudele metsa ajaarvamist ja ruumi korraldamist puudutavatele küsimustele.

„Kui tavapäraselt kasutatakse aaderdustehnikat materjali vääristamiseks, siis neis teostes kõnetab tehnika kasutamine kriitiliselt Eesti metsade tuleviku küsimust ning mõtestab maalimeediumit kaasajas. Kui tavapäraselt anti kuuse- ja männipuust pinnale või esemele aaderdusega mõne hinnalisema puu, näiteks tamme või saare süüjoonis, siis imiteerin isetehtud aaderduskammidega justnimelt kuusele ja männile omast süüd. Mänd on Eestis enim levinud puu, kuusikute raievanuse langetamine on aga üks enim poleemikat tekitav küsimus Eesti metsateemalises arutelus. Mänd ja kuusk on huvitava süüjoonisega ning nende imiteerimine isetehtavate aaderduskammidega on teostatav,“ selgitas Ilus.

Kunstnik kujutab väljapanekul puutüvede pikilõikeid, mis on saavutatud vana käsitöötehnika aaderdusega.

EV100 programmi kuuluv näitus „Puu süü“ avatakse Paide muusika- ja teatrimajas (Pärnu 18, Paide, 72712) 21. novembril kell 18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles