Perearstid annavad nõu: kas laps on nakkusohtlik või valmis lasteaeda minema?

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed ja lasteaed. Pilt on illustratiivne.
Lapsed ja lasteaed. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Igal sügisel algab ülemiste hingamisteede viirusnakkuste periood ning perearstikeskusse pöördub üha enam lastevanemaid küsimusega, millal on laps valmis pärast viiruse läbipõdemist lasteaeda minema. Nii sündis perearstidel juhend, mis lastevanemaid selles suhtes aitaks.

 

Linnamõisa perearstikeskuse perearsti Reet Laidoja sõnul on raske tõmmata piiri, millal laps on nakkusohtlik ja millal enam mitte ning valmis lasteaeda minema. „Üks  kriteerium, mida jälgida, on palavik. Selge on ka piir, et vähemalt ühe ööpäeva võiks laps kodus palavikuvaba olla,“ ütles Laidoja. 

Palaviku taandudes jäävad aga sageli veel mõneks ajaks nohu ja köha ning lastevanemad uurivad arstidelt, kaua peaks laps nendega kodus püsima. Laidoja sõnul tullakse mõnikord perearstilt ka tõendit küsima, et laps võib juba lasteaeda minna.

„Nohu ja köhaga kulgevate viirusnakkuste levikut ei aita tõrjuda haigete laste eraldamine lasteaiast. Enamasti on rühmas samal ajal nii nakkuskandjad (kes ehk ei haigestugi) kui ka juba haigestunud, samuti haigusest toibuvad lapsed, ja neid ei ole võimalik ühegi sümptomi, analüüsi ega uuringu alusel eristada,“ selgitas Reet Laidoja.

Palaviku taandudes jäävad aga sageli veel mõneks ajaks nohu ja köha ning lastevanemad uurivad arstidelt, kaua peaks laps nendega kodus püsima. Laidoja sõnul tullakse mõnikord perearstilt ka tõendit küsima, et laps võib juba lasteaeda minna.

„Kui laps on haige, on oluline, et ta saaks põdeda ja haigusest toibuda kodus. Lasteaeda naasta võib ta juhul, kui on võimeline aktiivselt osalema lasteaia päevarutiinis. Haigusest toibumine on individuaalne ja siin ei saa anda üldisi soovitusi. Kui laps vajab haiguse tõttu ravimeid, siis tuleb neid anda kodus, mitte lasteaias,“ rõhutas perearst Reet Laidoja.

Kindlat vastust küsimusele, millal laps lasteaeda viia, perearstid anda ei saa. „Väga oluline on lapse üldseisund – kas ta on rõõmus ja tegutsemishimuline või väsinud, loid ja pahur. Kui lapsel on ainult nohu või köha – kui palju see häirib tema igapäevast tegevust ja und? Kõige enam märkab seda ikka lapsevanem. Nohu ja köha võivad ägedas staadiumis olla üsna kurnavad ka ilma palavikuta – siis oleks tark laps koju jätta ka siis, kui tal palavikku pole,“ soovitas Reet Laidoja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles