Ämmaemandate ravimiretseptide väljastamise õigused laienevad

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Ämmaemandate õigused retseptiravimite väljakirjutamisel laienesid ning nüüd ei pea rasedad kulutama aega ja närve, et oma tervisehädadega pikkades ravijärjekordades oodata, vaid saavad kiirelt vajalikku abi.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut allkirjastas ravimite väljakirjutamist reguleeriva määruse muudatused, millega laiendatakse ämmaemandate õigusi ravimiretseptide väljastamiseks. Muudatuste eesmärk on toetada ämmaemandate iseseisvat tööd esmatasandil, et vähendada günekoloogilise ravi järjekordi.

Järvamaa haigla ämmaemand Tiina Mehiste ütles uudist kuuldes, et see teeb patsientide elu kindlasti lihtsamaks. «Sünnituseelses kontrollis võivad patsiendil ilmneda erinevad terviseprobleemid, mis vajavad kiiret lahendust. Kui ämmaemand võtab vastu üksinda, tuleb tal patsient suunata vajaliku retsepti saamiseks eriala arsti juurde, kuid see võtab omakorda aega,» selgitas ta.

Eesti ämmaemandate ühingusse kuuluv Mehiste nentis, et nad taotlevad suuremaid retseptiravimite kirjutamise õigusi juba ammu. «Vähehaaval antakse vastava nimekirja alusel meile tegutsemisvabadust juurde ja see on hea,» sõnas ta.

Riina Sikkut ütles, et uutes loodavates tervisekeskustes hakkavad perearstide meeskonnas tööle ka ämmaemandad, kes saavad lahendada suure osa günekoloogilistest probleemidest juba esmatasandil. „Selleks, et toetada ämmaemandate iseseisvat tööd, laiendame tulevast aastast nende õigusi retseptide väljakirjutamiseks.“

Ämmaemand on iseseisev spetsialist, kes juhendab, jälgib ja nõustab naist raseduse ja sünnituse ajal, sünnitusjärgsel perioodil ning günekoloogiliste probleemide lahendamisel.

Ämmaemandate retseptiravimite väljakirjutamise õigus hõlmab piiratud ulatuses kokkulepitud hulka ravimeid. Määruse muudatusega antakse ämmaemandatele õigus kirjutada välja ravimeid näiteks seeninfektsiooni poolt põhjustatud nakkuste raviks ja infektsioonide ärahoidmiseks ning vastsündinu K-vitamiini puudulikkuse raviks.

Aastaks 2023 rajatakse üle Eesti vähemalt 55 uut kaasaaegset esmatasandi tervisekeskust, kus hakkavad perearstide ja -õdede kõrval tööle ka füsioterapeut, koduõde ja ämmaemand ning sõltuvalt kohapealsetest vajadustest ka teised spetsialistid.

Ettepaneku ämmaemandate ravimite väljakirjutamise õiguste täiendamiseks esitas Eesti ämmaemandate ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles