Müüsleris toimub raamatu „Järvamaa Kaitsepataljon Vabadussõjas“ esmaesitlus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pühapäeval kl 16 esitletakse Müüsleri-Saare seltsimajas Järvamaa Muuseumi Sõprade Seltsi liikme Henn Sokku raamatut „Järvamaa Kaitsepataljon Vabadussõjas“.

Tegemist on autori kolmanda Vabadussõja ainelise raamatuga, mis käsitleb järvalaste rolli Eesti omariikluse kaitsmise loos.

Raamatu „Järvamaa Kaitsepataljon Vabadussõjas" sisuline eesmärk on koos varemilmunud raamatutega "Paide kooliõpilased Vabadussõjas" ja "Järvamaa Eesti Kaitse Liit Vabadussõja ajal" anda ülevaade Vabadussõja ajal Järvamaal valitsenud olukorrast ja rahva meelolust.

Elava sissevaate saab Järva Maakonnavalitsuse tegevusest kaitsepataljoni organiseerimisest, eestlaste kaitsetahte tõstmisest ja oma kaitseväe loomisest. Järvamaa Kaitsepataljoni formeerimise tulemusel jäi Paide vaenlasel vallutamata ja raudtee kaitsmisega tagati omariikluse kestmine Vabadussõja ajal.

SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts selgitas, et raamatu esmaesitlus toimub just sellel päeval, mil sada aastat tagasi Vabadussõja murdelahingu käigus Järvamaa Kaitsepataljon tõrjus Vodja-Müüsleri liinilt tagasi omariikluse kestmist ohustanud punaväed. Järvamaa Kaitsepataljonist, mis hiljem formeeriti ümber 7. polguks, sai aga Vabadussõjas pikema lahingutee läbinud väeosa. Järvamaaga seotud Vabadussõja lugude koondamisega ühiste kaante vahele väärtustame kohalikku pärandit, tutvustame seda huvilistele ja talletame tulevastele kogukonna liikmetele. Raamatu „Järvamaa Kaitsepataljon Vabadussõjas“ väljaandmist toetas Kaitseliit. Raamatuprojekti rahastas kohaliku omaalgatuse programm.

Müüsleris toimuva esitluse käigus tutvustaba autor trükisooja raamatut. Esitlusepäevaks valminud erieksemplaridega peetakse meeles trükise ilmumisele kaasaaitajaid ning toetajaid. Müüsleris raamatu avalikku müüki ei toimu. Samas on esmaesitlusel osalenutel võimalus broneerida raamat soodushinnaga. Raamat toimetatakse ,Järvamaa muuseumi poolt huvilisele jaanuari kuu jooksul. Henn Soku raamatut „Järvamaa Kaitsepataljon Vabadussõjas“ saab ette tellida telefonil 56682165 või eposti aadressil info@jarvamaamuuseum.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles