Tulevikuteemaline arvamusfestival ootab aruteluideid

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide. 15.08.2015. Arvamusfestival Paides, kus Postimehe alal räägitakse sellest kas sotsiaalmeedia kujundab ja kinnistab noorte maailmavaateid.  Pildil Toomas Randlo, Robert Kõrvits, Maarja Punak. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Paide. 15.08.2015. Arvamusfestival Paides, kus Postimehe alal räägitakse sellest kas sotsiaalmeedia kujundab ja kinnistab noorte maailmavaateid. Pildil Toomas Randlo, Robert Kõrvits, Maarja Punak. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES /

Seitsmenda arvamusfestivali juhtmõte on tulevik. Programmi on eriti oodatud arutelud, mis ühel või teisel moel valmistavad ette tulevikuks ning küsivad küsimusi, millele vastuseid veel pole. Arutelud valitakse kavva avaliku ideekorje kaudu, mis kestab 31. jaanuarini.

 

Tulevik on arvamusfestivali juhtmõte Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli ajal viimaste riigi loomise verstapostide valguses. “Iga riik on loodud selleks, et püsida igavesti – eesti rahvuse, keele ja kultuuri püsimine üle aegade on Eesti riigi alusmõte. Sada aastat pärast riigi sündi on õige aeg seada sihte tulevasteks aastasadadeks. Sellepärast ongi mõttekas vaadata ettepoole, tulevikku – nii hästi kui oskame, st parima akadeemilise ja intellektuaalse võimekusega, mis meil on,” ütles EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho.

Festivali eestvedaja Maiu Lauringu sõnul on paratamatu, et tulevik toob kaasa üha rohkem muutusi ja et inimesele on loomuomane olla nende suhtes ettevaatlik. “Seitsmendal arvamusfestivalil küsime, millist tulevikku ise loome tänaste valikute, tegude ja sõnadega. Kaasates parimat teadmist ja arvestades inimliku ettevaatusega, arutame koos, millist tulevikku soovime, ning teeme ühisloomes algust sellise tuleviku kujundamiseks,” ütles Lauring.

Rahvusülikooli 100. sünnipäeva aastal on tuleviku mõtestamisel eriline tähelepanu Tartu Ülikoolil ja teadlaste rollil avalikus diskussioonis. “Rahvusülikool 100” projektijuhi Kadri Asmeri sõnul on oluline mõista, et sada aastat eestikeelset kõrgharidust on kingitus kogu Eesti riigile ja see ei ole ainult ühe ülikooli uhkus. “Rahvusülikooli ülesanne on olla ka ühiskondliku arengu eestvedaja ja probleemidele lahenduste pakkuja, seistes seejuures eestikeelse kultuuri ja teaduse eest,” ütles Asmer.

Festivali eestvedaja Maiu Lauringu sõnul on paratamatu, et tulevik toob kaasa üha rohkem muutusi ning et inimesele on loomuomane olla nende suhtes ettevaatlik.

Tuleviku täpsemaks orientiiriks on seatud aasta 2035, mis on ka Eesti riigi uue pikaajalise strateegia koostamise alus.

Arvamusfestivali ideekorjesse on oodatud arutelud, mis aitavad lahti seletada mõnd keerulist teemat, luua paremat mõistmist eriarvamusel osapoolte vahel, tutvustada uut teadmist, pakkuda nutikaid lahendusi või küsida küsimusi, millele vastust veel pole. Nagu ikka, on oodatud arutelud kõigilt, nii üksikisikutelt kui ka asutustelt, ettevõtetelt, vabaühendustelt ja võrgustikelt.

Arutelude ideekorje on avatud 31. jaanuarini. Ideekorjesse saabunud arutelusid hindab aArvamusfestivali 10-liikmeline eestvedajate meeskond. Iga arutelu hinnatakse neljas kategoorias (põhjendus, eesmärk, aruteluvorm, osalejate mitmekesisus) ning tulemuste pinnalt moodustub arutelude paremusjärjestus. Seejärel jaotatakse temaatiliselt sobivad ideed arutelualadele. Alade ettevalmistus algab koos arutelude korraldajatega märtsis, et juuni alguses festivali kava avalikustada.

Oma idee saab teele panna arvamusfestivali kodulehel asuva vormi kaudu. Küsimuste korral palume kirjutada aadressil info@arvamusfestival.ee ning festivali korraldajad annavad suunavat nõu. Arvamusfestival on 9. ja 10. augustil Paides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles