Arhitektid andsid visuaalse ülevaate Türi põhikooli uuest majast

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi uue spordihoone ja põhikooli õppehoone arhitektuuriline lahendus "Kuusteist kraadi".
Türi uue spordihoone ja põhikooli õppehoone arhitektuuriline lahendus "Kuusteist kraadi". Foto: KARISMA arhitektid OÜ ideekavand

Türi kultuurikeskuses toimus Türi valla komisjonide ühendistung, kus Karisma Arhitektid OÜ juht Risto Parve, arhitekt Margit Valma ja sesearhitekt Ville Lausmäe seletasid seoses Türi põhikooli uue õppehoonega neile antud lähteülesannete tagamaid ning andsid ülevaate, milline saab uus Türi põhikooli hoone olema.

 

2017.a alguses võitis arhitektuurikonkursi projekteerimisfirma Karisma Arhitektid OÜ ja võidukavand oli aluseks edaspidiseks projekteerimiseks. Väga suurteks plussiks võidutöö puhul oli hoonete paiknemine krundil, kolmnurkse kujuga koolimaja ja spordihoone. Heaks kiideti nende omavaheline ühendamine, seotus staadioniga ning plussiks loeti ka privaatse koolihoovi tekkimist ning seotust n.ö kiriku pargiga.

Projekteerima asudes selgus, et esialgset suure ja avara ruumiprogrammiga projekti elluviimist Haridus- ja Teadusministeerium vajaliku hulga rahaga ei toeta. Seetõttu tuli projekteerijatel koolihoonet n.ö kärpima hakata. Algselt oli projekteeritav koolihoone ca 6500 m2. Uueks lähteülesandeks oli mahutada koolimaja ca 4200 m2 –le. Sellest tulenevalt tuli terve koolimaja planeering uuesti läbi vaadata. Püüda leida uued lahendused, mis võimalikult palju erinevate osapoolte vajadusi ja võimalusi rahuldaks. Lisaks HTM-i ruumitabelile, kus on väga selgelt kirjas klasside suurused ja klassigruppide hulk, tehti täiendusi ja soove ka Türi valla poolt, mille alusel asuti uuenenud lähteülesannetega koolimaja projekteerima.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles