Vabariigi Valimiskomisjon ei rahuldanud ühtegi kaebust

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud pühapäeval toimunud valimised pole siiani andnud selgust uue valitsuskoalitsiooni osas.
Läinud pühapäeval toimunud valimised pole siiani andnud selgust uue valitsuskoalitsiooni osas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigikogu valimiste järel esitati Vabariigi Valimiskomisjonile (VVK) 14 kaebust. Esmaspäeval peetud koosolekul ei rahuldanud VVK ühtegi kaebust.

 

Kaebuste peamiseks sisuks oli e-hääletamise erinevad aspektid, vangide hääletamis-ja kandideerimisõigus ning valijate nimekirja mittekuulumine.

Kaebuste rahuldamata jätmise põhjuseks oli eeskätt see, et kaebaja õigusi ei olnud rikutud, samuti oli mitmeid kaebusi, mis ei puudutanud konkreetseid valimisi, vaid seaduseid üldisemalt.

„Vabariigi Valimiskomisjon suhtub kõikidesse kaebustesse väga tõsiselt, kuid lähtume oma töös seadusest, samuti saame arutada vaid küsimusi, mis kuuluvad VVK pädevusse,“ sõnas VVK esimees Meelis Eerik.

Kaebuste rahuldamata jätmise põhjuseks oli eeskätt see, et kaebaja õigusi ei olnud rikutud, samuti oli mitmeid kaebusi, mis ei puudutanud konkreetseid valimisi, vaid seaduseid üldisemalt.

Tänasel koosolekul oli arutluse all ka avalikkuses tähelepanu pälvinud Elurikkuse Erakonna kaebus, milles nõuti e-häälte veelkordset lugemist. „Vabariigi Valimiskomisjon riigi valmisteenistuse järelevalveorganina leidis, et e-hääled loeti üle kaks korda vastavalt seadusele ja protseduurireeglitele avalikult vaatlejate ja sõltumatute audiitorite silme all. Samuti ei olnud kaebuses välja toodud konkreetset rikkumist, mida VVK oleks saanud sisuliselt lahendada,“ sõnas Eerik.

Kui kaebaja ei ole nõus VVK otsusega, on tal õigus kolme päeva jooksul pöörduda Riigikohtusse. Riigikohtul on aega kaebusi lahendada seitse tööpäeva. Valimistulemused saab välja kuulutada pärast seda, kui kõigi esitatud kaebuste kohta on tehtud lõplikud otsused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles