Statistikaameti Iti aitab nii andmeesitajat kui ka statistika tarbijat

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige kõrgem soovitusvalmidus on infotehnoloogiasektori töötajatel, kus tervelt 39% töötajatest on tööandjaga niivõrd rahul, et soovitaks ettevõttes töötamist ka tuttavatele.
Kõige kõrgem soovitusvalmidus on infotehnoloogiasektori töötajatel, kus tervelt 39% töötajatest on tööandjaga niivõrd rahul, et soovitaks ettevõttes töötamist ka tuttavatele. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Statistikaameti kodulehel teenindab kliente aprillist alates virtuaalne assistent Iti, kes oskab vastata statistika tarbijate ja andmeesitajate tüüpküsimustele. Kui Iti vastust ei tea, suunab ta päringu selle sisu alusel klienditoele.

 

Statistikaameti klienditugi nõustab nii andmeesitajaid kui ka statistika tarbijaid. Virtuaalne assistent Iti teab, kui palju elab Eestis inimesi, kui suur on palgalõhe, keskmine palk ja tarbijahindade muutus ning palju muudki. Iti aitab ka andmeesitajat, kelle tüüpilisemad küsimused on seotud elektroonilises andmeedastuskeskkonnas toimetamise ja küsimustike täitmisega.

Kui Iti vastust ei tea, oskab ta sisu alusel suunata päringu andmeesitaja või statistika tarbija klienditoe spetsialistile.

Statistikaameti statistika levi osakonna juhataja Triin Küttimi sõnul on infopäringute arv jõudsalt suurenenud. „Inimeste huvi statistika vastu on aastate jooksul suurenenud, mis on igati tervitatav. 20 aastat tagasi sai statistikaamet peamiselt telefoni teel ligi 1000 infopäringut aastas. Mõne aja pärast muutus populaarseimaks suhtlus e-posti teel, mis suurendas päringute arvu aastas 2200-ni.  2017. aasta sügisest sai statistikaameti veebilehel (stat.ee) klienditeenindajaga suhelda online-vestluse kaudu. See suhtluskanal suurendas infopäringute arvu aastas 5000-ni. Usume, et Iti aitab infot leida senisest kiiremini ja meie klienditugi saab keskenduda keerulisematele päringutele vastamisele,“ rääkis Küttim.

Kui Iti vastust ei tea, oskab ta sisu alusel suunata päringu andmeesitaja või statistika tarbija klienditoe spetsialistile.

Statistikaameti äritehnoloogia kliendirakenduste arenduste juhi Maarja Jämsa sõnul on Itit koolitatud aasta jooksul online-vestluste kaudu tulnud küsimuste abil ja iga päringuga saab ta targemaks.

„Kui meie Iti jääb küsimusele vastates hätta või kaldub vastus teemast veidi kõrvale, saab vestluse suunata klienditeenindajale. Väikesed viperused on virtuaalse assistendiga tavapärased ja vahel vägagi humoorikad. Itiga suheldes tuleb arvestada, et erinevate olukordade lahendamise tõttu paraneb aja jooksul ka meie virtuaalse assistendi võimekus nagu igal muul masinõppeprogrammil. Ennatlik on eeldada, et Iti oskab kohe kõikidele küsimustele vastata, kuid inimestega suheldes õpib ta iga päev. Seega ootame kõiki Itiga suhtlema ja andma talle tagasisidet,“ selgitas Jämsa.

Statistikaameti Iti töötati välja koos Eesti idufirmaga AlphaBlues, mis on spetsialiseerunud virtuaalsete assistentide arendamisele. Ideest teostuseni kulus üks aasta.

AlphaBluesi kaasasutaja Indrek Vainu sõnul on rõõmustav näha, et Statistikaamet on riigisektoris esirinnas tehisintellekti juurutamisel oma igapäevastesse protsessidesse. „Iti muudab kasutajate elu mugavamaks. Mida enam Iti areneb, seda enam väärtust ta loob nii Statistikaameti klientidele kui ka kogu Eestile,“ lisas Vainu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles