Ettevõte annetas Kirna mõisale kaks koormatäit palke

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13 ja kuus meetrit pikad palgid peavad aasta jagu kuivama. Seejärel nad töödeldakse ja liidetakse tapi abil kokku 18meetristeks laetaladeks.
13 ja kuus meetrit pikad palgid peavad aasta jagu kuivama. Seejärel nad töödeldakse ja liidetakse tapi abil kokku 18meetristeks laetaladeks. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kirna mõisa peremees Reimo Lilienthal tahab välja vahetada kõik hoone laetalad, mis on oma aja ära elanud. Järjekordse väljaminekuga arvestanud, sai Lilienthal hoopis meeldiva üllatuse osaliseks, kui üks metsaettevõte teatas, et on nõus taladeks minevad palgid mõisale annetama ja ka kohale tooma.

Lilienthali selgitusel on Kirna mõisa laes kõrvuti 40 tala, mille pikkus on 18 meetrit ja ristlõige 30 × 30 sentimeetrit. Dendro­kronoloogiline uuring näitas, et katusetarind on ehitatud arvatavasti 1772. aastal.

Aastatel 1985–1997 seisis Kirna mõis mahajäetult ja katus sadas läbi, mis sai konstruktsioonidele ja teise korruse lagedele saatuslikuks. Pea kõik laed peale saali kukkusid sisse. Seega hakkas Lilienthal otsima ennistusvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles