Hispaania hävitajalt alla lastud raketti pole tänaseni leitud (13)

Kerttu Kirjanen
, suvereporter
Copy
Hispaania Eurofighter hävitaja Ämari lennubaasis.
Hispaania Eurofighter hävitaja Ämari lennubaasis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mullu augustis Hispaania hävitajalt Lõuna-Eesti kohal välja tulistatud raketi kohta pole kaitseväel endiselt mingit infot ning aktiivsed otsingud on tänaseks lõpetatud. Küll aga palutakse kahtlastest leidudest endiselt teada anda.

Kuigi arvati, et rakett plahvatas õhus ning kindlust lisas ka tõsiasi, et rakett hävineb kokkupuutel maaga, kestsid otsingud kaua.

Eesti kaitseväe pressiesindaja sõnul ei ole raketijäänuseid tänaseks leitud ning otsingud on lõpetatud. Ta paneb kõigile südamele, et kui keegi peaks siiski kunagi oletatavaid raketijäänuseid leidma, tuleb sellest koheselt teavitada häirekeskust telefonil 112. Kindlasti ei tohi leidu iseseisvalt uurida või puutuda.

150 kg kaaluv rakett AMRAAM oli 3,7m pikk. Tegu oli õhk-õhk tüüpi raketiga, mis on nõrgem kui õhk-maa tüüpi rakett. Intsident juhtus õppelennu ajal, milles osalesid nii Hispaania kui ka Prantsuse hävitajad. On spekuleeritud, et rakett võis kukkuda Endla sohu, kuid kuna raketist pole leitud seni jälgegi, pole ka see kindel.

Postimees kirjutas veebruaris, et juhtumit uurinud komisjon leidis, et tegemist oli hävituslenduri ränga veaga.

Uurimiskomisjoni juhi, kaitseministeeriumi asekantsleri Meelis Oidsalu sõnul eksis piloot üsna haruldasel kombel NATO elementaarsete ja väga detailsete reeglite vastu. Et rakett välja lasta, selleks tuleb teha mitu liigutust, seega pole võimalik, et piloot läheb lihtsalt kogemata mingi nupu vastu ja rakett lendab välja. «Lihtsalt niisama kokpitis ringutades ei ole võimalik juhuslikult raketti valla päästa,» ütles Oidsalu.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles