Kirikumuusika festival jõuab ka Järvamaale

Kuido Saarpuu
Copy
Ainulaadne, 1860. aastal ehitatud Käru puukirik vajab peatselt uut katust, ent uuendust ootab ka hoone fassaad ja aknad.
Ainulaadne, 1860. aastal ehitatud Käru puukirik vajab peatselt uut katust, ent uuendust ootab ka hoone fassaad ja aknad. Foto: Siim Solman/Facebook

XXVII Rapla Kirikumuusika festival (27.06-14.07) avab uksed 27. juunil Rapla kirikus kell 19 Tõnu Kõrvitsa teose "Sina oled valgus ja hommik" teise maailmaesiettekandega. Tallinna Kammerorkester koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga astuvad lavale Risto Joosti dirigeerimisel.

"Oleme alati õnnelikud, kui saame esitleda festivalil Eesti heliloojate uudisteoseid parimate Eesti muusikutega", ütleb festivali kunstiline juht Pille Lill ja lisab, et "publikut ootab enne kontserti kirikuaias kell 18 vestlus-kohtumine heliloojaga, kus avaneb võimalus küsida küsimusi nii teose kui loomise kohta laiemalt."

27. juunist - 14. juulini astuvad üles Raplamaa suuremates ja väiksemates kirikutes väljapaistvad Eesti solistid, ansamblid ning väliskülalised. Oodatud on bariton Massimiliano Viapiano Itaaliast, kes esineb kuulsate Argentiina tangodega 9.07 Vahastu kirikus koos Eesti tipp-muusikutest koosneva kammeransambliga. Itaalia baritoni kuuleme laulmas veel 13.07 Vigala krikus koos Pille Lille ja Rahvusvahelises Rapla suvekoolis osalevate lauljatega. Eesti kuulsaim viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny on kodumaal ja esineb koos kammerorkestri ning külalistega Norrast, Saksamaalt ja UK-st Euroopa galal Rapla kirikus 11.07. Kõik väliskülalised on juhendamas lauljate ja keelpillimängijate rahvusvahelist suvekooli, mis toimub juba kümnendat korda. Lauljaid on õpetamas lisaks ka Pille Lill ning Monika Hauswalter Saksamaalt.

Intiimsemas meeleolus saab festivalil kuulda mitmeid Eesti väljapaistvaid muusikuid ja tipp-interpreete: trompetist Neeme Ots esineb 28.06 Kehtna kirikus Trompetite Paraadil; Ave Mariad kõlavad 2.07 Järvakandi kirikus sopran Kristina Vähi ja pianist Tiina Kärblase esituses, kus luuletekste põimib Margus Prangel; bariton Ott Indermitte, viiuldaja Liis-Helena Väljamäe ja organist Hille Poroson esinevad 3.07 Rapla kirikus.

Festivali avakontsert on neljapäeval kl 19 Rapla kirikus, kuid tänavu jõuab festival ka Järvamaale.

Pühapäeval, 30. juunil on Käru kirikus kontsert „Palveränd“. Esinevad Oliver Kuusik (tenor), Virgo Veldi (saksofon) ja Tiia Tenno (orel).

Velise kirikus 12.07 kuuleme erakordset Ansambel Triskelet esitamas vaimulikke rahvalaule.

Festivali lõpetab 14. juulil Rapla kirikus maailmas üks enim tunnustatumaid Eesti ansambleid Vox Clamantis Jaan-Eik Tulve juhatamisel.

“Muusikute fondil PLMF on suur au olla korraldamas üht Eesti vanimat festivali”, ütleb Pille Lill ja lisab, “oleme tänulikud, et õnnistuse festivali patroonina annab EELK peapiiskop Urmas Viilma, kellega vestlus-kohtumine enne lõppkontserti toimub 14. juulil kell 18.00 Rapla kirikuaias.”  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles