Lapsele on liikluses vaja lapsevanema õiget eeskuju ja ohutu liiklemise harjutamist

Kuido Saarpuu
Copy
Hoiatustuledega vöötrada.
Hoiatustuledega vöötrada. Foto: Raigo Pajula

Lastel on risk liiklusõnnetusse sattuda kaks korda suurem kui täiskasvanutel. Sel aastal on toimunud 25 liiklusõnnetust kuni 17-aastaste laste ja noortega, kes ületasid teed reguleerimata ülekäigurajal jalakäija või jalgratturina. Mullu oli selliseid liiklusõnnetusi kokku 41.

Järvamaal on selle 7 kuuga toimunud 15 liiklusõnnetust, milles on hukkunud 3 ja viga saanud 23 inimest. Vigastatute seas on ka seitse kuni 17-aastast last ja noort.

Järvamaal on selle 7 kuuga toimunud 15 liiklusõnnetust, milles on hukkunud 3 ja viga saanud 23 inimest. Vigastatute seas on ka seitse kuni 17-aastast last ja noort.

Lapse liikluskäitumine on tihti peegeldus täiskasvanu omast. Laps vajab ohutuks liiklemiseks kogemusi, kuid tihti ei mõelda, et viies lapsi algklassides autoga kodust kooli ja tagasi, ei pruugi nad omandada küllalt kogemusi jalakäijana. Aastatega laienev liiklemisraadius viib neid kohtadesse, kus nad varem ei ole viibinud. See paneb lapse olukorda, kus ta peab iseseisvalt õigeid otsuseid vastu võtma ning leidma ohutu liikumistrajektoori.

„Lapsevanema õige eeskuju ning koos ohutu liiklemise harjutamine aitavad lapse kooliteed turvalisemaks muuta, kuid oluline mõju laste liikluskäitumisele on ka teistel täiskasvanutel, kes oma käitumisega liikluses laste otsuseid mõjutavad,“ selgitab Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Eve-Mai Valdna. Oluline on lapsele ette näidata, kuidas on ohutu liigelda, mitte rõhutada seda, kus ja millal tal on jalakäijana eesõigus. Eriti kehtib see reguleerimata ülekäigurajal sõiduteed ületades – liiklusõnnetuses jääb jalakäija vähekaitstud liiklejana alati kannatajapooleks.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe sõnul enne kooliaasta algust veel aega tutvustada oma lapsele tema kooliteed, käia see koos läbi, et märgata võimalikke ohtusid ja riske, ning hinnata, kas laps on iseseisvaks liiklemiseks valmis.

„Kui laps kasutab kooli jõudmiseks koolibussi või ühistransporti, on samuti oluline käia koolitee koos lapsega läbi, et veenduda, kas laps oskab turvaliselt teed ületada bussipeatuse läheduses ja teab, milline on kõige ohutum tee ületamise viis,“ ütles Kullamäe. „Sel aastal on sagedamad juhtuma bussidega liiklusõnnetused, sellepärast on oluline, et laps kasutaks alati koolibussis turvavööd.“

Politseinik lisas, et traditsiooniliselt on korrakaitsjad lastele ja lapsevanematele esimestel koolipäevadel abiks. „Üle Eesti on politseinikud 1.-3. septembril suuremate jõududega väljas liiklust rahustamas. Loodame, et kooliaasta algab turvaliselt,“ sõnas Kullamäe.

Maanteeameti teeületuskampaania „Sina oled ettenäitaja, et tema oleks ettevaataja“ toimub 13. augustist 9. septembrini. Kampaania sihtrühmaks on lapsevanemad, kelle laps või lapsed käivad lasteaias või koolis kuni 6. klassini. Kampaania raames toimub lasteaedades „Liiklustarga liiklusnädal“. Samuti kutsume lapsevanemaid 28. augustist kuni 1. septembrini osa võtma „Lapsega jalgsi liiklemise nädalast“, mille eesmärk on juhtida tähelepanu lapsega liiklemise harjutamise olulisusele. Rohkem nõuandeid ja lisainformatsiooni leiab teeületuse maandumislehelt ettenaitaja.mnt.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles