Tööpuudus püsib Eestis madal

Kuido Saarpuu
Copy
Töötukassa tööpakkumised.
Töötukassa tööpakkumised. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tööga hõivatud inimeste arv Eestis kasvab ja tööpuudus püsib madal. Hõive kasv jäi siiski tänavu teises kvartalis varasemast aeglasemaks, kuna tööga on juba hõivatud teiste riikidega võrreldes suur osa inimesi, kirjutab rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Erki Lõhmuste.

Statistikaameti tööjõu-uuringu andmetel oli aasta teises kvartalis tööga hõivatud 667 700  inimest, mis on 1100 inimest ehk 0,2 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Tööpuudus püsis   5,1 protsendi juures, mis on kooskõlas töötukassas registreeritud töötute arvuga. Maksuameti andmed näitavad veidi kiiremat hõivatud inimeste arvu kasvu (1,7 protsenti), kuid erinevus tuleneb viimasel paaril aastal märkimisväärselt suurenenud lühiajaliselt väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tööle asunud inimeste hulgast, kes pole hõlmatud statistikaameti tööjõu-uuringuga ja seetõttu hõive statistikas ei kajastu.

Nii tööjõu-uuringu kui ka maksuameti andmetel teises kvartalis hõivatute arvu kasv aeglustus. Hõive kasvu piirab rahvusvahelises võrdluses väga kõrgele jõudnud tööturul osalemine. Aeglustumine on kooskõlas ka üleilmse ebakindluse tõttu aeglasemalt kasvava majanduse ja ettevõtjate vähenenud optimismiga lähiajal, mis vähendab nõudlust täiendava tööjõu järele.

Maksuameti andmetel panustasid teises kvartalis hõive kasvu enim info ja side, haldus ja abitegevuste ning kutse-, teadus- ja tehnikategevuse ettevõtted. Kui eelmisel aastal suurenes hõivatute arv ehituses 6-7 protsenti, siis tänavu teises kvartalis 1,2 protsenti. Hõive langus oli suurim mäetööstuses, kus vähenenud tootmismahtude tõttu vähendatakse ka töötajate arvu.

Selle aasta teises pooles võib oodata tööturu hea olukorra jätku, kuid hõive kasv jääb tõenäoliselt tagasihoidlikuks nagu teises kvartalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles