Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Sel suvel algasid Vooremaa kuplite vahel võtted, mis vormivad mängufilmiks Paunvere epopöa neljanda osa «Talve». Sel nädalal võeti üles ka mõni järvakatele teada-tuntud nägu. Järva-Jaani priitahtlike pritsimeeste pasunapoiste pundi (ehk ansambel ViisP) eestvedaja Tuve Kärner selgitas, et linaloo lavastaja Ergo Kuld tegi talle kõne ja kutsus filmivõtetele. Kärner rääkis teiste pillimeestega läbi ja kolmapäeval vurasidki nad Jõgevamaale Kassinurme mägedesse.

* Sellal kui järjest enam tähtsustatakse loodussäästlikku liikumist ja autode asemel soovitatakse punktist a punkti b jõuda jalgrattaga, ehitatakse juurde ja parendatakse kergliiklusteede võrgustikku, on rattausku inimesed tihtipeale küsimuse ees, kuhu oma kaherattaline turvaliselt parkida.

* Kevadel Türi valla ja sotsiaalkindlustusameti vahel sõlmitud lepingul, mille järgi pidi Türile toodama ameti esindus ja kus lubati tööd eelkõige kohalikele, on juba käegakatsutavaid tulemusi. Suur osa töötajatest on leitud ja esindus avab septembri keskel oma uksed.

* Paide uue tervisekeskuse avamiseni on jäänud loetud nädalad, kuid perearstipraksiste kohad ei ole endiselt täidetud. Perearst Maia Dzanelidze hinnangul on esmamulje majast ainult hea. «Mitte ainult meie ei oota juba kolimist, vaid ka meie patsiendid,» sõnas ta. Dzanelidze ütlust mööda on perearstid seda meelt, et kolimine kujuneb suureks proovikiviks. Sellest hoolimata loodavad nad võtta septembri teises pooles inimesi vastu juba uues perearstikeskuses. Dzanelidze usub, proovikivi on seda väärt, sest uue hoone tingimused on praegustega võrreldes palju mugavamad.

* Järvakad on grilliusku ja lausa sedavõrd, et maitsva liha ja kala saamiseks tehakse tuli nii traktorisse kui ka miini sisse. Jah, lugesite õigesti – mereteedele hävingut külvama toodetud meremiini sisse.

* Heitlike ilmadega Eesti suvi on kohe lõppemas, ent veel on aega võtta ette üks metsik rattamatk Järvamaa looduses. Järva Teataja proovis järele, kui raske on algaja matkahundina hoovihmas nõgestega palistatud rajal ellu jääda.

* Kapten Arved Laasi nimi käis sõjaajaloohuviliste seast komeedina läbi 2005. aasta sügisel, kui Eesti Ekspress avaldas Tšehhis Kolini linnas 10. mail 1945 tehtud fotod Eesti 45. rügemendi ülema Paul Maitla ja tema lähimate kaasvõitlejate hukkamisest. Pakuti, et Rüütliristi kavalerist üksuse ülema kõrval tõmbab viimast suitsu tema adjutant Laasi. Kolm aastat tagasi ilmunud Hanno Ojalo raamatus «Sileesiast Tšehhi põrgusse 1945» pildiallkiri väidab sama: major Maitla kõrval seisab hetk enne mõrvamist kapten Laasi. Kaasaegsed teavad, et sõja lõpuaastal olid need kaks meest lahutamatud. Hulk Järvamaa vanema põlvkonna inimesi mäletab aga samanimelist sõjaväelasliku rühiga meest 1960–80ndatel kui Põhja kõrgepingevõrkude Paide võrgurajooni Esna meistripunkti meistrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles