Septembris võtke alkoholist puhkust

Urmas Glase
Copy
Alkoholi ostmine ALKO 1000 kauplus Valka linnas endises piiripunktis. 
Foto Arvo Meeks/Valgamaalane
Alkoholi ostmine ALKO 1000 kauplus Valka linnas endises piiripunktis. Foto Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tervise arengu instituudi (TAI) täna startinud kampaania „Septembris ei joo“ kutsub inimesi võtma septembris alkoholist puhkust. 

Tänavuse kampaania moto on „Võta alkoholist puhkust!“. Aktsiooniga on kutsutud liituma kõik olenemata sellest, kui palju keegi alkoholi tarvitab. Alkoholist loobumine kasvõi lühiajaliselt tuleb kasuks kõigile.

Kampaania süda asub veebilehel https://septembriseijoo.alkoinfo.ee/ ja Facebooki lehel https://www.facebook.com/septembriseijoo/.​ Praegus on kampaaniaga liitunud ligi 7000 inimest.

Kuigi Eesti inimeste alkoholitarvitamine on aastatega oluliselt vähenenud, on see siiski laialt levinud  norm. Kuu aega ilma alkoholita aitab mõista, millist rolli alkohol elus täidab. Alkoholivaba aeg ei ole millestki loobumine, vaid millegi väärtusliku saamine – aina enam teaduslikke tõendeid räägib sellest, et pole olemas tervisele ohutut alkoholikogust.

„Olenemata sellest, mida me oleme kuulnud või soovime uskuda, pole alkohol meie kehale hädavajalik aine ja selle puudumine ei tekita ühtegi probleemi,“ selgitas TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel. „Andes endale puhkust alkoholist, teete kingituse oma vaimsele ja füüsilisele tervisele.“

Puhkus alkoholist on lihtsam, kui seda teha ümbritsevate inimestega koos. Alkoholikultuuri kujundamises on roll kõigil, kes töötavad inimeste ja organisatsioonidega. Seepärast kutsub TAI üles ka tööandjaid aktsiooni toetama, et näidata eeskuju ja poolehoidu tervislikule eluviisile. TAI on koostanud tööandjatele näpunäiteid, kuidas töötajatele toeks olla.

TAI teatel aitab kampaaniaga liitunuid igapäevanõuannetega ning ergutab vastu pidama noore näitleja Karolin Jürise kehastatav puhkusejuht.

eelmisel aastal liitus aktsiooniga ligi 28 000 inimest. TAI ootab kõiki seni osalenuid alkoholivaba septembrit kordama ning loodetavasti uute liitujate abil sünnib ka uus osalejarekord.

Kampaaniat „Septembris ei joo" rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmist „Kainem ja tervem Eesti".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles