Ökonäitus «Liginull» jõudis Paidesse

Kuido Saarpuu
Copy

Eile avas Eesti arhitektide liit Paide muusika- ja teatrimajas kuraatornäituse «Liginull», mis uurib, kuidas peaks arhitektuur reageerima ärevatele teadetele meie koduplaneedi ülekuumenemisest. Muuhulgas otsitakse vastust küsimusele, miks on eestlaste ökoloogiline jalajälg maailmas üks suuremaid ja kuidas seda muuta.

«Näituse peamine ajend on 1. jaanuarist 2020 kehtima hakkavad hoonete liginullenergia nõuded, mille eesmärk on vähendada oluliselt Eesti hoonete kasvuhoonegaasiheitmeid ja anda omapoolne panus katastroofiliste kliimamuutuste ärahoidmisse,» selgitas näituse üks kuraatoritest, arhitekt Mihkel Tüür. «Uute regulatsioonide mõõtkavaks on üks hoone ja ajaskaalaks 30–50 aastat. Kuraatornäitus võtab laiema vaatenurga, küsides, kas iga lähenemine, mis ei vaatle probleemi kogu planeedi mõõtkavas ja vähemalt aja-aastases perspektiivis, pole paratamatult läbikukkumisele määratud.»

Muuhulgas pakub näitus vastuseid mitmele küsimustele. Mida tähendaks maailmale ja Eestile, kui kliima soojeneks 2100. aastaks kuni +4 °C? Kuidas on globaalne soojenemine seotud kasvuhoonegaasidega? Kui palju peaksid kasvuhoonegaaside heitmed vähenema, et tagada elamisväärne planeet ka tulevastele põlvedele? Kas näiteks üks tonn CO2-ekvivalenti on palju või vähe? Mitu kilomeetrit autosõitu see tähendab või mitu tonni betooni sellega toota saab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles