Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui kaks aastat tagasi oktoobris lubas Priit Värk linnapeakandidaatide debatil, et kui ta võimule pääsedes kahe aastaga Tallinna tänavat korda ei saa, astub ta tagasi. Nüüd võib ta kergendatult hingata, sest vastvalminud tänaval on liiklus kahes suunas jälle avatud. Värk sõnas, et koalitsioonilepingus oli Tallinna tänava remont kirjas ja sellega sai kohe algust teha. «Hirmuhigi kordagi otsa ees ei olnud,» lisas ta naerdes.

* «Sellist kirikut teist Eestis teadaolevalt ei ole,» ütles Eesti kunstiakadeemia professor Hilkka Hiiop õhinaga pühapäeva õhtul Koeru kirikus mahavõetavate tellingute vahel turnides. Eelmisest aastast kolmandikku Koeru kiriku sisemust varjanud katted ja tellingud on võetud maha ja mõni päev kulub veel koristusele. «Inimesed käivad Gotlandil spetsiaalselt kirikute sisekujundusi vaatamas ja nüüd on meil siin ka üks selline pärl tekkimas,» lausus Hiiop.

* Möödunud nädalal avati Tallinnas Eesti Draamateatris teatri sajanda hooaja eel kunstinäitus, kus väljas on Türi kunstniku Sorge ja Järvamaaga seotud kunstniku Marju Bormeistri looming. See pole aga ainuke kunstinäituse ja kevadpealinnana tuntud Türi seos. Kui lähinädalatel on järvalastel, eriti Türi elanikel, kavas draamateatrisse minna, siis enne etendust või vaheajal tasub neil maja kolme korruse jalutussaalide seintele seatud töödega tingimata lähemalt tutvuda, sest kindlasti leiab sealt tuttavaid nägusid. Nii on ühel Sorge maalil kujutatud Eesti rahvusringhäälingu Järva- ja Viljandimaa korrespondenti Olev Kenki. Et just tema kunstniku ettekujutust mööda see õige modell võiks olla, selgus ühe peretuttava juubelil, kus Sorgegi viibis. «Sorge astus mulle sirgjooneliselt ligi ja tegi ettepaneku, et tema tahaks mind maalida. Selgitas, et tal on üks maal, mille nimi on «Aednik» ja tegelikult pole see portree, vaid tal on detailina vaja sinna ühte nägu, ilmekat nägu, mis tundub talle endale huvitav,» meenutas Kenk.

* Statistikaameti värsketel andmetel majutus aasta seitsme kuuga Järvamaa majutusasutustes 14 922 turisti, mida on kaks protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Viimastel aastatel on märgatavalt rohkem olnud maakonnas peatujaid juunis-juulis. Eelmise aastaga võrreldes kogusid majutusasutused 306 peatujat rohkem. Kohtade keskmine täituvus oli tänavu seitsme kuuga 14-15protsenti, suvekuudel ja aasta alguses kõikus see kuue ja seitsme protsendi vahel.

* Seda, et uurimust kirjutades nalja saab, ei juhtu iga päev. Aga just seda kogesid eelmisel reedel Paides tänupäeval kokku saanud väikesed kodu-uurijaid. Oma vanemate, vanavanemate ja sugulaste naljalugusid kirja pannes olid nad kõik saanud kõhutäie naerda. Aravete keskkooli VII klassi õpilane Maris Toropov ütles, et kui õpetaja Janne Palu tegi talle ettepaneku oma suguseltsi nalju uurida, punnis ta esiotsa vastu. «Viimaks võtsin asja ette. Kui oma vanematelt ja sugulastelt lapsepõlve naljade ja naljakate juhtumiste kohta pärisin, sain aru, kui huvitav on nende lugusid kuulata,» lausus ta.

* Laupäeval Väätsal olnud esimesele takistusjooksule tuli korraldajate rõõmuks paarteise end kirja pannud inimese asemel kohale mitu korda rohkem ekstreemsustest huvitatud spordihuvilisi.  Osalejate seas oli nii korvpallureid, rahvatantsijaid, jõusaalihunte kui ka suusatajaid. Nii lähemalt kui ka kaugemalt. Takistusjooksu rada oli üle nelja ja poole kilomeetri pikk ning kulges ümber Väätsa paisjärve. Rajal oli 14 takistust. Küll tuli kotijooksu teha, ujuvsillaga järvel asuvale saarekesele jõuda, rehvidest läbi roomata ja põhupallide otsas turnida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles