Venemaal toimus plahvatus Ebolat ja rõugeid hoiustavas laboris

Copy
Uurimistööd Venemaal Koltsovo laboris.
Uurimistööd Venemaal Koltsovo laboris. Foto: Kirill Kukhmar/TASS/Scanpix

Venemaal puhkes gaasiplahvatuse järel tulekahju keemiakompleksis, kus hoitakse muude viiruste seas ka Ebolat ja rõugeid.

Plahvatus leidis aset Koltsovo viroloogia ja biotehnoloogia uurimiskeskuses (Vector) viienda korruse sanitaarinspektsiooni ruumide parandustööde käigus, teatas keskus eile. Teadaolevalt plahvatas majas gaasiballoon.

Kohalikud tuletõrjujad reageerisid plahvatusele tavapäraselt, kuniks kellelegi meenus, et tegemist on potentsiaalselt ohtliku paigaga.

Vectoris arendati Nõukogude ajal bioloogilisi relvi, praegu asub seal Venemaa üks peamisi viiruste uurimise keskusi, kus hoitakse muu hulgas ka Ebola, rõugete ja antraksi viirust.

Üks töötaja sai plahvatuse tagajärjel kolmanda astme põletushaavu. Plahvatus lõi hoonel aknaklaasid eest. Plahvatuse tagajärjel 30 ruutmeetrile levinud tulekahju suudeti kustutada.

Vene võimud kinnitasid, et majaosas, kus plahvatus kärgatas, ei hoiustatud ohtlikke aineid ning hoone struktuur kahjustada ei saanud. Samuti kinnitati, et intsident ei kujuta elanikele mingit ohtu.

Rõugeviirust hoiustatakse maailmas vaid kahes kohas: Novosibirski oblastis asuvas Vectoris ning Ameerika Ühendriikides rangelt turvatud Atlanta haigustekontrolli keskuses.

2004. aastal suri Venemaa laboris töötanud uurija pärast seda, kui oli kogemata ennast Ebola viirust kandva nõelaga torganud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles