Ostes elektrisõiduki väljastpoolt Euroopa Liitu, tasub olla tähelepanelik

Kuido Saarpuu
Copy
Tõukeratas. Pilt on illustratiivne.
Tõukeratas. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Viimasel ajal on Eestis üha populaarsemaks muutunud elektrilised kahe- ja kolmerattalised sõidukid. Tänu internetile saab igaüks neid tellida endale nii Euroopa Liidu riikidest kui ka väljastpoolt.

Viimasel ajal on olnud juhtumeid, kus tellitud elektrisõidukite puhul selgub alles Eesti tollis, et need ei vasta EL-i nõuetele. Kahjuks sellisel juhul ei luba turujärelevalveasutus (näiteks Maanteeamet) sõidukeid tollist edasi ning kaup tuleb tagasi saata või hävitada.

Tootjad pakuvad väga erineva otstarbe ja sõiduomadustega sõidukeid. Väljastpoolt Euroopa Liitu toodetud sõiduk, millega soovitakse avalikul teel sõita, peab vastama teatud tehnilistele nõutele. Tarbija jaoks on kõige olulisem jälgida, et tootel on VIN-kood ja tüübikinnitus. Näiteks, kui tellite Hiinast elektrisõiduki, teavitab Maksu- ja Tolliamet toote saabumisel sellest turujärelevalvega tegelevaid asutusi – Maanteeametit ja/või Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametit – ning küsib, kas sõiduki võib lubada Euroopa Liidu turule.

Soovitame kõigil tutvuda infoga, mida järgida elektrisõidukeid tellides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles