Paide ruumieksperiment kandideerib tähtsale auhinnale

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Maris Tomba

Maastikuarhitektide liidu aastapreemiatele laekus sel aastal 17 eriilmelist projekti. Viieliikmeline žürii koosseisus maastikuarhitektid Martin Allik, Kristian Nigul ja Merle Karro-Kalberg, arhitekt Kaja Pae ning urbanist-linnaplaneerija Kristi Grišakov on oma otsused teinud ning valinud välja 8 nominenti ja 4 preemiasaajat. Nominentide seas on ka Paide keskväljaku ruumieksperiment.

„Tänavu on linna keskväljakute aasta. Need on valminud nii „EV100“ programmi „Hea avalik ruum” raames, kui ka linnade endi ettevõtmisel, eestvedamisel, linnaelanikega koos kavandades ja valmis ehitades. Kvaliteetne elukeskkond, mitmekesine linnaelu ning õue kutsuv väliruum pole enam pelgalt sõnakõlksud, vaid reaalsuseks saanud teod. Eriti rõõmustav on see, et esiletõstmist vääriv maastikuarhitektuur ja väliruum pole ainult suurematesse linnadesse koondunud, väga palju esitati sel aastal just väikelinnade projekte,“ iseloomustab seekordseid aastapreemiate nominente maastikuarhitekt Merle Karro-Kalberg

„Väljakute kõrval pole siiski vähemtähtsad ka mänguväljakud, suured kandvad ideed, mälestusplatsid ja muud mälupaigad. On näha, et linnad tegelevad oma väliruumiga aina järjekindlamalt ja pikema plaani alusel,“ lisab Karro-Kalberg.

Eesti Maastikuarhitektide Liidu (EMAL) aastapreemia 2019 üheks nominendiks on ka Paide keskväljaku ruumieksperiment - arhitekt: Elo Kiivet; kaasa töötasid Kalle Komissarov ja Kadri Kallaste; eestvedaja Maiko Keskküla; projektijuhid: Kaspar Tammist ja Tiit Kanne.

Preemiate võitjad tehakse teatavaks arhitektuurivaldkonna ühisel pidulikul aastapreemiate auhinnatseremoonial reedel, 06. detsembril 2019 Tartus Kammivabrikus. Auhinnatseremoonial tunnustab maastikuarhitektide liit ka parimaid tudengitöid.

Nominentide tööde galerii avalikustatakse arhitektuuripreemiate ühisel kodulehel www.arhitektuuripreemiad.ee alates oktoobrist ning trükises „Eesti Arhitektuuripreemiad 2019“ alates detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles