EL: Iisraeli asundustegevuse laiendamine seab ohtu rahuväljavaated

BNS
Copy
Iisraeli asundused Läänekaldal
Iisraeli asundused Läänekaldal Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix

Euroopa Liit rõhutas taas, et kõik okupeeritud palestiinlaste aladel asuvad Iisraeli asundused on rahvusvahelise õiguse kohaselt ebaseaduslikud ning asundustegevuse laiendamine seab ohtu rahuväljavaated.

Teisipäeva õhtul Brüsselis levitatud EL-i välisteenistuse dokumendis märgitakse, et Iisraeli valitsus kiitis 15. septembril heaks ettepaneku rajada uus juudiasundus Mevoot Yericho, mis seni oli vaid eelpost.

1999. aastal tekkinud asunduses elab umbes 30 perekonda. Iisraeli asunikud rajavad Läänekaldal regulaarselt karavanidest moodustatud elupaiku lootuses, et valitsus need kunagi asundusena seadustab, mida on juhtunud korduvalt varemgi.

«See otsus järgneb hiljutisele avaldusele (Läänekalda) Jordani oru ja Surnumere põhjaosa võimalikust annekteerimisest. Sellised sammud, kui need ellu viiakse, on rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine, seavad ohtu kahe riigi lahenduse elujõulisuse, regionaalse stabiilsuse ja püsiva rahu väljavaated,» rõhutati EL-i välisteenistuse avalduses.

EL kutsus Iisraeli lõpetama igasugune asundustegevus ja lammutama eelpostid, mis on rajatud alates 2001. aasta märtsist.

Jordani jõe org moodustab Läänekaldast umbes kolmandiku ja Iisraeli parempoolsed poliitikud on pikka aega pidanud seda strateegiliseks piirkonnaks, kust riik ei kavatse kunagi taganeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles