Soome teadur: Niinistö üritab suhetes Putiniga säilitada Soome rolli Ida ja Lääne vahendajana (1)

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Soome president Sauli Niinistö (paremal) tervitab Soome presidendilossi Venemaa presidenti Vladimir Putinit 21. augustil.
Soome president Sauli Niinistö (paremal) tervitab Soome presidendilossi Venemaa presidenti Vladimir Putinit 21. augustil. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP / Scanpix

Soome presidendi Sauli Niinistö tegevus suhete hoidmisel Venemaaga on Soome pikaaegse välispoliitilise liini säilitamine, hindab Välispoliitika Instituudi vanemteadur Jussi Lassila.

Soome-Vene suhetes toimus kuu aega tagasi loomulik jätk ehk kohtumine kahe riigi presidentide vahel. Kohtumine oli viisakas – Putin hilines kaks tundi, mille järel arutati pikalt ning peeti lühike pressikonverents. Peale pressikonverentsi mindi aga sõbralikult lähedal asuvasse Suomenlinna kindlusesse õhtust sööma.

President Sauli Niinistö ametiajal on tema ja Putini vahel kohtumised toimunud igal aastal. Sellega üritatakse erinevate Soome ekspertide sõnul hoida idanaabriga häid suhteid ning diplomaatilisi teid avatuna hetkeks, kuid neid peaks kunagi kriitilisel hetkel vaja minema.

Soome Välispoliitika instituudi vanemteaduri Jussi Lassila sõnul on kahe riigi suhted hetkel head, kuid teravusi leidub.

«On tulnud tavaks õelda, et kindlasti mõjutavad 2014. aasta sündmused neid suhteid. Seda on mõttetu alla suruda – see mõjub ning seda oli näha ka Putini ja Niinistö kohtumises. Ma ei näe, et Soomel oleks siin mingit võimalust asja muuta.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles