Galerii: Paunvere laadalt saab osta lambaid ja Võrtsjärve angerjat

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy

Täna peetakse Palamusel kahekümne teist korda suurt Paunvere väljanäitust ja laata. 930 kauplejat pakuvad suitsusinki, keraamikat, koeravillaseid sokke, aga ka looduslikku kosmeetikat, ehteid ja palju muud.

Võrtsjärvest mõrdadega püütud angerjatest valmistatud toite oli terve perega tulnud laadale müüma Kevo Kärp. «Ta on kuuendat põlve kalur,» ütles mehe kohta elukaaslane Karmen Parm. «Mina aitan angerjad purki panna,» lisas Parm. Kaasas olid ka lapsed. Poeg valvas letti puidust püssiga. «Tüdrukule meeldib silte välja panna,» rääkis Parm.

Kolm aastat tagasi, kui tuli kuumalaine, suvi oli kuiv ja vaarikad said samal ajal valmis, otsustas 21 aastat vaarikaid kasvatanud Tedre talu pere, et võiks proovida marjadest ka mahla teha. Taluperenaine Kadri Kalmus ütles, et praguseks on vaarikamahla tootmine kasumi mõttes nulli jõudnud, kuid järjest õnnestub lisaks laatadele ka suurematesse kettidesse kodumaist vaarikamahla müüki saada.

Diana Zvonkova oli välja kasti vinüülplaatidega. «Need on mu mehe igalt poolt kokku otsitud plaadid,» rääkis Zvonkova. Sergei Kolossovi nimelist melomaani ennast kohal polnud. Zvonkova sõnul käivad nad sageli laatadel vinüülplaate müümas ning ka kodus mängib muusika pidevalt taustaks. 

Reet Saag oli laadale toonud käsitööleiba ja suitsusinki. Sinki suitsutanud on ta juba kümme aastat, leiba-saia küpsetanud neli aastat.

«Alustasime sellepärast, et mu mees on Võrumaalt pärit ja seal kogu tehti, mõtlesime, et võiksime ju ise ka,» rääkis Saag. «Müüme laatadel ja reedeti ka kodust, aga rohkem ei jõua ka, sest mehega kahekesi teeme, aga meie elame ära,» lisas ta.

Seekord on laadal esimest korda käivitatud ka kaardirakendus, mis võimaldab otsida laadal kauplejat nii nime kui ka kauba järgi. Nii saab laadaline juba enne kohaletulekut uurida, kus tema lemmikkaup või -kaupleja platsil asub.

Laadalisi toitlustatakse 21 söögikohas. Väljanäituse üht tõmbenumbrit, nunnunäitust, saab vaadata Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi võimlas. Lisaks eriti suurtele või veidra kujuga aiasaadustele võib seal näha lustakaid kompositsioone aedviljadest, käsitööd jms. Nunnunäituse parimale eksponaadile on välja pandud 50 000 eurosendine preemia.

Väljanäitus avati kell 10 hommikul ja päevajuhiks on tänavune Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat, Rakvere teatri dramaturg ja lavastaja Urmas Lennuk. Kultuurilist meelelahutust pakutakse nii pealaval (selleks on Palamuse laululava) kui ka muuseumilaval.

Kultuuriprogrammi tõmbenumbrid on Anne Veski ja ansambel Lõõtsavägilased, üles astub ka kultuurikollektiive Jõgeva vallast ja naabervaldadest ning teistest maakondadest. Piiri tagant toovad külakosti Läti tantsurühmad Sadancis ja Daldieriši.

Mõeldud on ka väikestele laadakülastajatele. Nii seatakse Palamuse vana lasteaia õues sisse lastehoid, samuti tegutseb miniloomaaed, kus lapsed saavad näha ja paitada ponisid, kitsi, küülikuid ja kanu.

Kell 15 on laadaloterii. Laadapääsme ostnute vahel loositakse välja aiamööbli komplekt ja loosimissüsteem on üles ehitatud nii, et võidule kandideerimiseks tuleb loosimise juures viibida.

Laadaliste autode jaoks on sisse seatud parklad kõigi Palamusele toovate teede äärde. Palamuse alevikku läbivad teed on 21. septembril suletud kella kaheksast hommikul kella kuueni õhtul. Ümbersõidul tuleb jälgida suunaviitasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles