Paavo Kanguri uus raamat maalib Edgar Savisaare elust ilustamata pildi (8)

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Neljapäeval, 26. septembril ilmub Paavo Kanguri kirjutatud raamat «Mängur», mis räägib laulva revolutsiooni iidolist Edgar Savisaarest, tema muutumistest enne ja pärast Eesti iseseisvuse taastamist.

Raamat kirjeldab haaravalt, milline oli Nõukogude impeeriumi lagunemise ja Eesti iseseisvumise tegelik faabula, millised jõud seda käivitasid ja milline roll oli selles Savisaarel. Raamatu esitlus toimub 27. septembril kell 17.00 Tartu Kaubamaja Apollos.

«Mind hämmastas Savisaare kohtuprotsessi olemus. Kas veteranpoliitik lüüaksegi risti, sest seda  nõuab sisepoliitiline umbsõlm erakondade maailmakaardil. Mulle tundus, et Savisaare surm insuldi läbi kohtusaalis ei tee Eestit õnnelikumaks ja paremaks paigaks. Kirjutasin sellest ühe arvamuslookese ja peagi kutsus Edgar mind Hundisilmale. Nii see raamatu mõte sündis,» ütles Paavo Kangur.

«Ehkki Edgar Savisaar on Eesti poliitika tippu kuulunud üle veerand sajandi, on see esimene raamat, mis kirjeldab Edgar Savisaare kui Eesti ühe kõige vastuolulisema ja kõmulisema poliitiku kujunemislugu alates tema lapsepõlvest, kuni veel praegugi jätkuva kohtuprotsessini välja,» ütles Kalle Muuli, kes on raamatu üks kirjastajaid. «See on elavas, kerges ja lihtsas keeles kirjutatud põnev lugu, mis annab hea ülevaate nii Savisaare poliitikutee kui ka eraelu keerdkäikudest ja telgitagustest.»

Raamatu teine kirjastaja Valdo Randpere rõhutas, et Paavo Kanguri raamat annab endise tipp-poliitiku elust ilustamata pildi. «Edgar Savisaar on kahtlemata üks kõige vastuolulisemaid poliitikuid Eesti ajaloos – osa inimeste jaoks on ta messias, teised näevad teda kui vanakurja ennast. Selle raamatu tugevuseks on Edgar Savisaare asetamine inimlikku võtmesse – see raamat on aus, selles on nii ülevust kui traagikat, nii rõõmu kui kurbust.»

«Raamat uurib Edgar Savisaare ajaloolist rolli Eesti taasiseseisvumisel ning vaatleb ka vastuolulise ja müstilise poliitiku viimaseid nädalaid Tallinna linnapea toolil. Omamoodi on sellest raamatust saanud Eesti uusima ajaloo kokkuvõte,» tõdes Paavo Kangur lõpetuseks.

Raamatu on välja andnud Kalle Muulile ja Valdo Randperele kuuluv KAVA kirjastus.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles