Erdoğan: USA vägede lahkumine Süüria põhjaosast on positiivne

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pühapäeval Istanbulis ajakirjanikega kohtumas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pühapäeval Istanbulis ajakirjanikega kohtumas. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan tervitas esmaspäeval Washingtoni teadet tuhande USA sõduri äraviimisest Süüria põhjaosast. 

«See on positiivne samm,» kommenteeris Erdoğan ajakirjanikele Ühendriikide kaitseministri Mark Esperi pühapäevast avaldust.

Türgi on kuuendat päeva kestvas pealetungis Süüria põhjaosa kurdi vägede vastu hõivanud kaks strateegilist linna, Tal Abyadi ja Ras al-Aini. Erdoğan avaldas lootust, et kurdi väed taanduvad ka teistest strateegilistest linnadest nagu Manbiji.

«Kui Manbiji evakueeritakse, ei sisene me sinna kui Türgi. Sinna naasevad meie araabia vennad, kes on nende alade tegelikud peremehed. Meie eesmärk on tagada nende naasmine ja julgeolek,» ütles Erdoğan. 

Türgi president tervitas ka Venemaa «positiivset hoiakut», öeldes, et Moskva ei paista seadvat takistusi pealetungile samuti strateegilise tähtsusega Kobani linna suunas.

«Jutte on praegu palju, kuid tundub, et Kobaniga probleeme ei tule, kuna Venemaa hoiak on praegu positiivne,» ütles Erdoğan.

Türgi riigipea kritiseeris ka Ankara NATO liitlasi, kes on Türgi sõjalist operatsiooni teravalt kritiseerinud. «Kelle poolele kavatsete teie asuda? Kas oma NATO liitlase või terroristide? Nad ei oska vastata. Ei ole võimalik mõista nende tegevuse eesmärki ja põhjust,» sõnas ta.

«Ma mõtlen, kas see on nii, sest Türgi on ainus NATO riik, mille rahvas on islamiusku?» küsis Erdoğan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles