Võimuliit andis põllumeestele lootust, kuid mitte raha (7)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kombain. Foto on illustratiivne.
Kombain. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Suuremate põllumeeste üleminekutoetuste eest seisvad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esindajad kohtusid täna koalitsioonierakondade ning suurima opositsioonierakonna Reformierakonna fraktsiooni esindajatega. Konkreetseid lubadusi põllumeestele üleminekutoetuste tõstmise osas ei antud. 

«Rõhutasime kohtumistel veel kord, et valitsuse põllumajandustoetuste kärpekava ei vasta valitsuserakondade varasematele lubadustele,» selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Olav Kreen kohtumise järel. 

Erakondade esindajad olid riigisiseste toetuste maksmise vajaduse osas mõistvad, kuid samas tunnistati põllumeeste esindajatele, et riigieelarve menetlemisel on riigikogus keeruline leida võimalikele muudatustele katteallikaid. Põllumeestele antud lubaduse täitmiseks tuleks leida üle kümne miljoni euro. 

Keskerakondlasest riigikogu maaelukomisjoni esimehe Tarmo Tamme sõnul on maaelu haldusala väga lai, kuid lõppude lõpuks oleneb kõik prioriteetidest. «Tulenevalt Euroopa Liidu ühisest põllumajanduspoliitikast on meil viimane võimalus maksta järgmise aasta riigieelarve kaudu Eesti põllumeestele üleminekutoetusi 15,3 miljoni euro ulatuses,» sõnas ta. 

Tamme sõnul mõistetakse põllumeeste muret ning üleminekutoetuste tähtsust, sest toetused aitavad tagada Eesti tootjatele Euroopa Liidu ühisturul võrdsemad konkurentsitingimused ja annavad neile kindlustunde tootmisega jätkamiseks. 

«Maaeluministril tuleb selle nimel edasi tööd teha, et põllumehed saaksid üleminekutoetused maksimaalsel kujul kätte,» viitas endine maaeluminister Tarmo Tamm oma koalitsioonikaaslasest maaeluministrile Mart Järvikule (EKRE). 

«Maaeluministril tuleb selle nimel edasi tööd teha, et põllumehed saaksid üleminekutoetused maksimaalsel kujul kätte.» – endine maaeluminister Tarmo Tamm koalitsioonikaaslasest maaeluminister Mart Järvikule viidates.

Põllumeeste esindajad kohtuvad järgmisel nädalal sotsiaaldemokraatide ning maaeluminister Mart Järvikuga. Põllumajanduskoda on kohtumist palunud ka peaminister Jüri Rataselt ja rahandusminister Martin Helmelt.

Põllumajanduskoja nõukogu moodustas oma 30. septembri erakorralisel kogunemisel delegatsiooni kohtumisteks valitsuse ja riigikogu fraktsioonide esindajatega. Eesmärgiks on paremini aru saada tekkinud olukorra põhjustest ja selgitada põllumajandus- ja toidutootmise olukorda. Kohtumiste järgselt otsustatakse edasised tegevused.

Valitsus andis riigikogule järgmise aasta riigieelarve eelnõu, kus vaatamata varasematele lubadustele on põllumeeste üleminekutoetuste summat vähendatud 15,3 miljonilt eurolt 5 miljonile eurole. 

Üleminekutoetuste eesmärgiks on osaliselt kompenseerida Eestile Euroopa Liidu eelarvest eraldatud väiksemaid põllumajandustoetusi. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles