Prantsusmaa veto liitumiskõnelustele Balkani riikidega tõi suure pettumuse

Copy
Albaania peaminister Edi Rama kohtus EL-i laienemisvoliniku Johannes Hahniga.
Albaania peaminister Edi Rama kohtus EL-i laienemisvoliniku Johannes Hahniga. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit riskib oma usaldusväärsuse kahjustamise ja Balkani destabiliseerimisega, hoiatasid kõrged ametnikud pärast seda, kui käputäis riike eesotsas Prantsusmaaga blokeerisid liitumiskõnelused Põhja-Makedoonia ja Albaaniaga.

Otsust taunis ka Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. «Isiklikult ma arvan, et see oli viga,» lausus Tusk pärast tunde kestnud tuliseid vaidlusi tippkohtumisel.

"Ma tunnen piinlikkust," lisas ta. "Kumbki riik läbis oma eksamid, aga ma ei saa sama öelda meie liikmesriikide kohta."

Liikmesriikide juhtide suutmatus algatada Skopje ja Tiranaga ametlikke liitumiskõnelusi tõi kaasa laialdase pahameele ja pettumuse eriti Ida-Euroopa riikide seas.

Pärast seitse tundi kestnud vaidlust Brüsseli tippkohtumisel leidsid kõik peale Prantsusmaa, et Põhja-Makedoonia on teinud reformidega piisavalt edusamme kõneluste alustamiseks.

Albaanial oli vähem toetust. Lisaks Prantsusmaale väljendasid ka Holland ja Taani kahtlust, kas Tirana on korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevusega piisavalt võidelnud.

Euroopa laienemisvolinik Johannes Hahn ütles, et liikmesriikide liidrid kahjustasid bloki usaldusväärsust mitte ainult Lääne-Balkanil vaid kaugemalgi.

«See on erakordne pettumus,» säutsus ta Twitteris.

«Keeldumine tunnistamast tõestatud edusamme toob negatiivsed tagajärjed, sealhulgas ohu destabiliseerida Lääne-Balkanit. EL saab tundma selle täit mõju,» ütles ta.

Põhja-Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov nõudis, et Euroopa Liit paljastaks oma tõelised kavatsused.

«Kui Lääne-Balkani euroopaliku tuleviku osas pole enam konsensust, peavad kodanikud sellest teada saama,» säutsus ta.

Euroopa Komisjon leiab, et mõlemad riigid on teinud piisavalt, et liitumiskõnelusi alustada.

Prantsuse president Emmanuel Macron leiab seevastu, et enne kõnelusi tuleb reformida kogu liitumisprotsessi, sest tema sõnul see ei tööta korralikult.

Diplomaadid kahtlustavad, et Prantsusmaad ajendab sisepoliitika.

«Need riigid väärivad seda, nad vastavad nõuetele, selleks on õige hoog,» ütles üks diplomaat. «Keset mängu mängureeglite muutmine ei ole õiglane.»

«Selle taga pole mingit loogikat. See on seosetu ettekääne,» ütles teine.

Põhja-Makedoonia ja Albaania poliitikud on hoiatanud, et nende rahva kannatus võib katkeda ja korduvad tõrjumised võivad tugevdada rahvuslikke ja venemeelseid jõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles