Vene häkkerid kaaperdasid Iraani küberoperatsiooni

Copy
Briti Valitsusside Peakorteri hoone  Cheltenhamis Gloucestershire'i krahvkonnas Kesk-Inglismaal.
Briti Valitsusside Peakorteri hoone Cheltenhamis Gloucestershire'i krahvkonnas Kesk-Inglismaal. Foto: AP/Scanpix

Vene häkkerid murdsid sisse Iraani heaks tegutseva rühmituse süsteemidesse ja kaaperdasid selle küberoperatsiooni, et rünnata kümnete riikide valitsusi ja tööstusettevõtteid.

Turla nime kandev Vene rühmitus, mida Eesti ja Tšehhi võimud süüdistavad koostöös Föderaalse Julgeolekuteenistusega (FSB), kasutasid Iraani arvutitaristut, et korraldada viimase 18 kuu jooksul küberrünnakuid vähemalt 20 riigi ettevõtetele, teatasid Briti julgeolekuametnikud.

Ametnike sõnul rünnati peamiselt Lähis-Ida riike, kuid teiste hulgas ka Ühendkuningriiki. Briti Valitsusside Peakorteri (GCHQ) vanemametnik Paul Chichester märkis, et operatsiooni teostasid riikliku toetusega häkkerid, kes töötasid väga kitsastes tingimustes ning arendasid jooksvalt uusi rünnakumeetodeid, et oma jälgi varjata.

Luureametnike sõnul pole mingit märki koostööst häkkerirühmituse Turla ja selle ohvri, rühmituse APT34 vahel, mis töötab ekspertide sõnul Iraani valitsuse heaks. Vene häkkerid infiltreerusid Iraani rühmituse taristusse, istutasid sinna enda koodi ning ründasid välisriike nende kattevarju alt.

Samuti sai Vene rühmitus ligipääsu APT34 varasemate ohvrite arvutivõrkudele ning isegi koodile, mida kasutati Iraani enda häkkimistööriistade arendamiseks.

Turla tegevus näitab ilmekalt ohte küberrünnakute korraldajate tuvastamisel. Briti ametnike sõnul pole siiski teada ühtegi avalikku juhtumit, milles oleks vääralt Iraani küberjõudusid süüdistatud.

Ühisavalduses USA Riikliku Julgeolekuagentuuriga (NSA) teatas GCHQ riikliku küberturbe keskus, et soovib tõsta tööstusettevõtete teadlikkust kübertegevuse osas ning muuta nii vastastele rünnakute korraldamine keerulisemaks.

«Me soovime saata selge sõnumi, et isegi kui küberründajad üritavad oma identiteeti varjata, on meie võimuses nad siiski lõpuks tuvastada,» lausus Chichester.

Vene ja Iraani võimud ei ole soostunud juhtumeid kommenteerima. Moskva ja Teheran on mõlemad süüdistusi eitanud.

Lääne ametnikud on paigutanud Venemaa ja Iraani kõige ohtlikumate küberriikide tippu koos Hiina ja Põhja-Koreaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles