Jürgen Ligi Martin Helmest: õiguses ja rahanduses on ta ikkagi võhik (35)

Postimees
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Jürgen Ligi kritiseeris ETV «Ringvaates» minister Martin Helme püüdlusi USA kaudu Skandinaavia pankadest Eestile raha välja nõuda.

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) käis USAs uurimas, kas Danske rahapesu trahvidest võiks ka Eesti osa saada, kirjutas Postimees hiljuti. «Üsna piinlik,» kommenteeris endine rahandusminister, riigikogu liige Jürgen Ligi (Reformierakond). 

«Nüüd on asja juures minister, kellel ei ole ei rahanduslikke ega õigusalaseid teadmisi. Ta nõudis valitsuses endale välja, et tema saaks sellega isiklikult tegeleda ja ta on tegelenud sellega partisani kombel, ignoreerides kogu Eesti know-how'd» rääkis Ligi. «On ju ainult kaagutamine ilma munemata ja täiesti vale minister tegeleb sellega. Rahvusvaheline õigusabi ja õigusalane koostöö on teiste ministeeriumite töö.»

«Astub suvalisse advokaadibüroosse, ta ei suhtle Eesti ministeeriumide, ekspertide – välisministeeriumi, justiitsministeeriumiga ega uuri seda tausta,» jätkas Ligi. «Nagu papa (Mart Helme – toim) seletab: süvariik ei usalda neid, nemad ei usalda süvariiki ja sellepärast keegi ei tohtinud teada, lähevad oma erakanaleid pidi uurima, et mis nüüd tegema peaks. Aga selleks on tegelikult Eestis teadmised olemas, kuidas koostööd teha ja selle juurde oleks asi võinud jääda.»

Kuni asjaga tegeleb Martin Helme, pole Ligi hinnangul tõenäoline, et Eestil õnnestub raha saada, Ligi sõnul peaks teemaga tegelema hoopis justiitsminister.

«Kõik on selline poliitiline trummilöömine ilma igasuguste õiguslike niidiotstetagi. Kõik on propaganda ja see on ka valdkond, kus ta (Martin Helme – toim) on kindlasti pädev, aga õiguses ja rahanduses on ta ikkagi võhik ja tema vajaks elementaarselt vähemalt rahandusministeeriumi tuge. Minister ei ole mingi suverään, et ta üksinda proovib ükskõik mis asju teha,» rääkis Ligi. «Kui otsida lihtsalt eraviisiliselt mingeid advokaate USAst, siis see on hea võimalus saada arveid, aga kui tulemust tahad, on su partnerid justiitsministeerium, välisministeerium, saatkond,» lisas ta.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles