Moskvas näidati Narva pingetest sündinud lavastust

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Auhinnatud lavastaja Juri Kvjatkovski käe all esietendus laupäeval Moskvas narvalastest rääkiv «Piiripealne olukord».
Auhinnatud lavastaja Juri Kvjatkovski käe all esietendus laupäeval Moskvas narvalastest rääkiv «Piiripealne olukord». Foto: Jaanus Piirsalu

Dokumentaallavastustele keskendunud Moskva teatris Praktika esietendus nädalavahetusel lavastus Narvast, mida tunnustatud Vene lavastaja Juri Kvjatkovski peab linnaks, kus probleemide lahendamist on edasi lükatud.

«Meil oli huvitav töötada kohas, kus piiri mõistel on nii konkreetne tähendus nii füüsiliselt kui ka mentaalselt ning rahvuste vahel on pinged,» ütles Kvjatkovski Eesti-Vene piirilinnast rääkiva lavastuse kohta. «Pingestatud selles mõttes, et inimestel pole kindlustunnet, igaühel on oma õigus ning keegi pole rahul. Püüdsime aru saada, milles on rahulolematuse põhjused.»

Venemaa noorema põlvkonna üks tähtlavastajaid, mitu korda Venemaa tähtsaimale teatripreemiale Kuldsele Maskile nomineeritud Kvjatkovski (37) viibis augustis kolm nädalat Narvas. Koos Eesti ja Vene näitlejatega intervjueeriti dokumentaallavastuse jaoks 300 Narva elanikku. Tulemuseks oli lavateos, mis vaatleb NSV Liidu lagunemise mõju ja tagajärgi tänapäeva Narva elanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles