Nõiajaht või maffiabossi moodi käituva presidendi kõrvaldamine? Trumpi tagandamisjuurdlus toodi rahva ette (1)

Copy
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Justin Lane/EPA/Scanpix

Üle 20 aasta kogunes USA esindajatekoda eile presidendi tagandamisjuurdluse avalikele kuulamistele, mille tagajärjeks võib olla president Donald Trumpi lahkumine Valgest Majast. Avalikud kuulamised said alguse veidi vähem kui aasta enne presidendivalimisi, kus Trump püüab kindlustada teist ametiaega.

Tagandamisjuurdluse keskmes on USA presidendi telefonikõne Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Uuritakse, kas Trump kasutas ära oma ametipositsiooni, et korraldada Ukrainas uurimine demokraatide presidendikandidaadiks pürgiva Joe Bideni osas.

Kõne kokkuvõtte avaldamise järel väitsid Trumpi kriitikud, et president kasutas Ukraina riigipea mõjutamiseks maffiabossile sobilikke meetodeid, survestades teda teeneid osutama. Trump ise on aga viimaste nädalate jooksul Twitteris korduvalt väitnud, et vestlus Zelenskõiga oli «ideaalne».

Esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff ütles avakõnes, et kuulamistega uuritakse seda, kas Trump püüdis ära kasutada Ukraina haavatavust ja üritas Valge Maja tegevust siduda Ukraina valmisolekuga aidata kaasa tema tagasivalimisele.

Trump ise väitis, et tal on liiga kiire, et end «nõiajahiga» kursis hoida. Sellest hoolimata ilmusid presidendi Twitterisse õhtu jooksul videoklipid ja säutsud sõnavõttudest, mis riigipea hinnangul teda süüst vabastavad.

Esimesel päeval jagasid tunnistusi USA asjur Ukrainas William Taylor ja välisministeeriumis Ukraina-poliitika eest vastutav George Kent.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles