Paide keskväljaku arhitektuurivõistluse tulemused selguvad veebruaris

Elo Kiivet
, Paide linnaarhitekt
Copy
Paide keskväljaku ruumieksperiment
Paide keskväljaku ruumieksperiment Foto: Maris Tomba

Kolm suve on Paide keskväljaku ruumieksperimendiga katsetatud, milline oleks inimsõbralik linnaväljak, mis kutsuks olema ja tegema, mis ei oleks läbisõiduhoov, vaid suhtlusruum ja linlaste ühine elutuba. Ajutised katsetused osutusid üllatavalt edukaks – õpitud on palju, aga vähemalt sama palju on see näidanud, et valmisolek püsivama ja parema lahenduse jaoks on küps.

 

Paide linnavalitsus korraldab koostöös arhitektide liiduga arhitektuurivõistluse keskväljakule parima avaliku ruumi ideelahenduse leidmiseks, et koostada lahenduse alusel ehitusprojekt. Võistlus korraldatakse Eesti Vabariik 100 „Hea avalik ruum" jätkuprogrammi raames. Programmi eesmärk on avaliku ruumi kvaliteedi tõstmine ja nüüdisaegsete inimmõõtmeliste linnakeskuste loomine. Väikelinnade keskväljakute uuendamise tulemusel on praeguseks saanud uue ilme Rapla, Võru, Tõrva, Valga, Põlva ja Kuressaare. Esimeses voorus toimus 15 arhitektuurivõistlust aastatel 2015–2017, sel aastal korraldatakse neli – lisaks Paidele Lihulas, Võsul ja Tapal.

Paide linnavalitsus korraldab koostöös arhitektide liiduga arhitektuurivõistluse keskväljakule parima avaliku ruumi ideelahenduse leidmiseks, et koostada lahenduse alusel ehitusprojekt.

Paide keskväljaku arhitektuurivõistluse eesmärk on tuua sinna rohkem elu ja anda ajaloolisele linnasüdamele tagasi väärikas kasutus ja kujundus inimeste kohtumis- ja tegevuspaigana. Nüüdisaegse lahendusega atraktiivne ja aktiivne väliruum elavdab ka linna kultuurielu ja ettevõtlust. Soov on keskväljak ka paremini ühendada Vallimäega ja selleks hõlmab võistlus lisaks linnasüdamele ka kiriku tagust ruumi ja Posti tänava treppide esist ala kuni Vallimäe nõlvani.

Praegu toimub võistlustingimuste kooskõlastamine muinsuskaitseameti ja arhitektide liiduga, võistlus kuulutatakse välja novembri lõpus ja võistlustööde tähtaeg on 6. veebruar 2020. Seejärel valib erialaspetsialistide enamusega žürii välja võidutöö ja alustatakse esimesel võimalusel projekteerimisega, kus lahendust täpsustatakse ja edasi arendatakse. Ehitustööd ilmselt enne 2022. aastat ei alga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles