Ministeerium: Soome pole Rail Balticu plaani maha matnud

BNS
Copy
Rail Balticu Ülemiste ühisterminali võidutöö.
Rail Balticu Ülemiste ühisterminali võidutöö. Foto: Zaha Hadid Architects ja OÜ Esplan

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) Rail Balticu projekti koordinaatori Kristjan Kaunissaare sõnul pole Soome matnud maha plaani liituda RB ühisettevõttega, vaid on lihtsalt lükanud selle kaugemasse tulevikku.

Soome teatas selle aasta veebruaris, et hakkab Rail Balticu osanikuks. Pärast kevadisi parlamendivalimisi otsustas Soome uus valitsus selle otsuse aga tühistada. Soome meedia kirjutas, et valitsuse tellitud uuringu järgi pole Balti riigid projektile piisavalt pühendunud.

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitusnõunik Juha Parantainen, kes on Soome esindaja RB Raili juhatuses, on öelnud, et riik tahab esialgu keskenduda rahvuslikele projektidele.

Kaunissaare sõnul seisavad Soome uuel valitsusel ees väga kulukad riigisisesed raudteeprojektid, mis on kokkulepitud koalitsioonilepingus. «Soomel on plaanis ehitada Helsingi-Turu vaheline raudtee, mis viiks ühest linnast teise tunni ajaga, Helsingi/Vaanta-Tampere vaheline raudtee ning idasuunaline raudtee,» kommenteeris Kaunissaare BNS-ile.

«Kuna tegu on koalitsioonilepingust tulenevate prioriteetse suuremahuliste investeeringutega, siis otsustas valitsus, et praegusel hetkel Soome RB ühisettevõttega ei liitu,» lisas Kaunissaare. «Pohjolan Rautatiet Oy vahendeid läheb hoopis vaja riigisiseste raudeeühenduste elluviimiseks.»

Kaunissaare hinnangul on soomlaste huvi projekti vastu püsiv ning nad on endiselt osa Rail Balticust. «Soome on RB Rail AS-i nõukogus vaatlejaks olnud alates ettevõtte loomisest, samuti on erinevad Soome ministrid allkirjastanud mitmeid RB-d puudutavaid deklraratsioone, Soome ja Poola osalevad koos Euroopa Komisjoni ning kolme Balti riigi esindajatega RB töös,» ütles koordinaator.

«Soome tulek aktsionäriks oleks olnud lihtsalt samm edasi. Koostöö soomlastega jätkub ning aktsionäriks tulemine jääb endiselt lauale ka edasistes aruteludes. Seega on soomlased ka uue valitsuse ajal jätkuvalt RB rajamise protsessis sees, lihtsalt üks, nii meie kui soomlaste jaoks kasulik samm on edasi lükatud,» nentis Kaunissaare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles